Det svenske tidsskriftet og nettstedet Teknikens Värld har i en årrekke testet biler – og står blant annet bak sin egenutviklede elgtest. Denne går ut på å sjekke hvordan bilen reagerer om du i en panikksituasjon må svinge unna et hinder i veibanen.

Elgtesten har etter hvert blitt en viktig målestokk i bransjen, og modellene som stryker denne får mye, og fortjent, kritikk. Det skjedde blant annet med Mercedes A-klasse i 1997. Den veltet nemlig under en slik test – og det hele ble et PR-mareritt for det tyske premiummerket.

Men noe godt kom ut av det – nemlig at antisladdsystem (ESP) ble vanlig i langt rimeligere biler enn det hadde vært tidligere.

Nylig var det Jeep Grand Cherokee sin tur - og det gikk nesten helt galt, som du kan se i dette klippet:

Del med dine Facebook-venner

Les vår test av siste generasjon Jeep Grand Cherokee her

– Livsfarlig

Episoden skjedde med en profesjonell testsjåfør bak rattet – og oppsto da en foretok unnamanøveren i 63,5 km/t.

Bilen bikket over på to hjul, og ville ifølge Teknikens Värld helt sikkert ha veltet, med mindre testsjåføren hadde reagert så raskt som han gjorde.

Resultatet ble at bilen til slutt landet på alle fire hjul – men de fleste ville nok ikke klart å redde SUV-en fra å ende på taket.

– Bilen oppførsel er livsfarlig for en vanlig bilist, sier TVs sjefredaktør, Daniel Frodin.

Faksimile fra Teknikens Värld.

LES OGSÅ: Jeep – merket som økte mest

Ingen forklaring

Jeep Grand Cherokee er en av verdens mest solgte SUV-er, og siste generasjon kom på markedet i fjor. Overraskende nok klarte forrige generasjon Grand Cherokee, fra 2005, seg bedre i elgtesten hos svenskene. Teknikens Värld konkluderer dermed med at Jeep har slurvet med konstruksjonen av den nye modellen

Den amerikanske bilprodusenten har ikke kommet med noen forklaring på hva som kan være årsaken til den uheldige episoden, til tross for to ukers kommunikasjon med TV.

Mest solgt

Som referansebiler i elgtesten har Teknikens Värld brukt SUV-ene VW Touareg og Volvo XC90. Begge klarte unnamanøveren i rundt 70 km/t, uten tendenser til velt.

Grand Cherokee kom for øvrig på markedet i 1993 – og er den mest solgte bilen i sitt segment i USA.

Jeep-Grand-Cherokee-forfra (Foto: Benny Christensen)

LES OGSÅ: VW Touareg: Dette er SUV-en mange norske familier drømmer om