Partene står like steilt mot hverandre i den pågående konflikten. Partene opplyser til tv2.no at det ikke er kommet informasjon om nye møter i løpet av dagen.

Ved 15-tiden hadde Oljeindustriens landsforening (OLF) fortsatt ikke fått noen signaler om at noe skjer i løpet av dagen i den fastlåste konflikten. Dermed forbereder OLF lockout og stans i all olje- og gassproduksjon på norsk sokkel fra midnatt.

– Vi går til dette skrittet fordi vi ser ingen vei utenom. Dette er vårt absolutt siste valg og det er ingen ønskelig situasjon, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i OLF til tv2.no.

– Kravet om å få tariffestet fulle pensjonsrettigheter fra 62 år er så prinsipielt urimelig at vi ikke kan gå med på det, utdyper hun.

Håper regjeringen griper inn

Nedreskår sier deres fokus nå er å forberede nedstenging av produksjonen så det skjer på en sikker og effektiv måte. OLF håper en lockout vil få slutt på konflikten, eller at regjeringen eventuelt griper inn før midnatt.

– Tenker du på tvungen lønnsnemnd?

– Regjeringen har ulike virkemidler. Hanne Bjurstrøm har prøvd å få partene til å ordne opp. Det mest ekstreme virkemiddelet er tvungen lønnsnemnd, sier Nedreskår.

Hos Arbeidsdepartementet ønsker man ikke å si noe om hvordan regjeringen ser på muligheten for nedstengning av oljeproduksjonen i Nordsjøen.

– Arbeidsdepartementet følger situasjonen fortløpende på vanlig måte, sier senior kommunikasjonsrådgiver Morten Dagre til tv2.no.

BAKGRUNN: 700 oljearbeidere i Nordsjøen ut i streik

Kaller tvungen lønnsnemnd et svik

En av de streikende fagforeningene, SAFE, mener tvungen lønnsnemnd i denne streiken vil være et svik mot den frie forhandlingsretten. Partene snakket sist sammen søndag morgen. Da hadde de meklet i 13 timeruten resultat.

– Vi har lagt godviljen til og snudd en hver stein for å finne løsninger, men arbeidsgiverne har samme steile holdning om å kutte i de ansattes tilleggspensjon, samtidig som ledelsen i oljeselskapene beholder sine gullkantede pensjoner fra 62 år, sier forbundslederne Leif Sande i Inudstri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE til SAFEs nettsider.

Kan drive oljeprisen opp

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier til TV 2 at en nedstenging av norsk sokkel vil få store følger, både for Norge og Europa.

FØLGER MARKEDET: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea. (Foto: TV 2)

– Vi leverer 20 prosent av all gassen Europa forbruker, slik at Norge er en veldig viktig leverandør av olje og gass til Europa. Så det vil få store konsekvenser, sier Saltvedt.

– Kan dette drive oljeprisen oppover?

– Ja, det kan det. Vi ser allerede i dag at oljeprisen har økt med nesten en dollar siden handelen stengte fredag. En av de viktigste årsakene er nettopp det, bekymringen for at Norge kommer til å skru ned sin olje- og gassproduksjon i morgen hvis de ikke kommer til enighet før denne tiden.

LES OGSÅ: Folk har liten sympati for oljestreiken