Dette panoramabildet er sammensatt av 817 bilder tatt over en firemåneders periode av Nasas såkalte Pancam, som står på toppen av robotbilen «Opportunity», på Mars.

Hjulspor

I forgrunnen av bildet kan man se solpanelene som står like under kameraet. Lenger nede i dalen er hjulsporene etter roboten synlig i den rødbrune sanden. Også et krater fra en kollisjon med det som trolig er en meteor for milliarder av år siden, er synlig på bildet.

Panoramabildet er fargebehandlet for å fram kontrastene i landskapet. Alle bildene ble tatt gjennom vinteren mens «Opportunity» var stasjonert ved Greeley Haven, like ved det eldgamle krateret.

«Det nest beste»

Nasa kaller det nye bildet «det nest beste til å selv være til stede på planeten».

– Man får en følelse av å sitte på toppen av «Opportunity» og nyte utsikten, skriver Nasa på nettsidene.

– Utsikten gir en geologisk kontekst til det detaljerte arbeidet teamet vår har gjort denne vinteren på Mars. I tillegg gir bildet en spektakulær utsikt mot det største krateret vi har nærmet oss i løpet av denne ekspedisjonen, sier Jim Bell, som leder arbeidet med Pancam.

15 års tilstedeværelse

Denne uken markerer Mars-programmet to milepæler. 2. juli var det 3000 dager siden «Opportunity» startet oppdraget sitt på den røde planeten. Og 4. juli var det 15 år siden romskipet «Pathfinder» landet på Mars.

«Opportunity» ankom planeten i januar 2004, sammen med tvillingroboten «Spirit». Opprinnelig skulle ekspedisjonen vare tre måneder, men sju år senere er roboten altså fortsatt aktiv. Neste måned er det ventet at neste robotbil vil nå fram til Mars.