Det var det amerikanske nyhetsbyrået AP som 25. juni først slapp nyheten om nordmannen som angivelig skal ha fått terrortrening av al-Qaida i Jemen. Nyhetsbyrået siterte anonyme, vestlige etterretningskilder.

Men to uker etter at saken først sprakk i mediene, har ingen lagt frem bevis som underbygger påstandene mot den norske konvertitten.

For å finne ut hva den norske konvertitten har holdt på med i Jemen, har TV 2 vært i kontakt med kilder i National Security, den mektige etterretningstjenesten, som samarbeider tett med blant andre amerikanske CIA i kampen mot al-Qaida.

Etterretningens tjenestemenn som har overvåket nordmannen, hevder det ikke finnes noen bevis mot den terrormistenkte nordmannen.

– Anser ham ikke som noen trussel

Etterretningskildene - som ikke vil navngis - bekrefter at nordmannen rutinemessig har vært overvåket, helt siden han først kom til Jemen for tre år siden.

– Vi vet at i den perioden nordmannen studerte arabisk, hadde han kontakt med mange radikale muslimer. Han ble godt kjent med dem, sier en jemenittisk etterretningsagent til TV 2.

Det finnes ifølge disse etterretningskildene ingen bevis for at den norske konvertitten skal ha mottatt terrortrening i Jemen.

– Vi har ingen beviser for at han har vært involvert i terroroperasjoner i Jemen, eller kjempet sammen med al-Qaida. Det er ingen beviser for at nordmannen planlegger å angripe et vestlig mål. Vi anser ham ikke som noen trussel, og etterretningsinformasjonen fra utlandet er overdrevet, opplyser en annen etterretningskilde.

TVILER: Mohammed Abulahoum tror historien om den al-Qaida-trente nordmannen er blåst ut av alle proporsjoner.

Nordmannen skal ha oppholdt seg i deler av Jemen, der al-Qaida i en årrekke har hatt et sterkt fotfeste. Men landets hær har lykkes i å jage terrornettverket ut av flere viktige byer.

– Blåst ut av alle proporsjoner

– Dette nettverket utgjør først og fremst en trussel mot Jemen, dernest mot det internasjonale samfunnet. Slik ser vi det, og slik håndterer jemenitter det. Jemen vil aldri bli en frihavn for al-Qaida eller andre radikale grupper, sier Mohammed Abulahoum til TV 2.

Abulahoum er en fremstående politiker i Jemen, kjent for å ha gode kontakter i landets maktapparat. Han sier ryktene om den al-Qaida-trente nordmannen er overdrevet.

– Frem til nå har vi ikke sett noen ordentlige beviser som kan bekrefte historien om nordmannen. Jeg har ikke fått god informasjon fra noen andre kilder om dette, så jeg tror hele denne historien om nordmannen er blåst ut av alle proporsjoner, sier Abulahoum.

LES OGSÅ: – Al-Qaida-nordmannen gjør det vanskeligere å være muslim