Hundeekspert Geir Marring mener dårlig kunnskap om hundehold ofte er grunnen til aggresiv oppførsel.

Rystende angrep

Fredag rystet et grotesk hundeangrep Norge da kamphunder skambet en toåring i Mandal. Mandag formiddag er det ennå ikke tatt en avgjørelse på om hundene skal avlives eller ikke.

Lørdag ble en kvinnelig hundeeier i Sande i Vestfold angrepet av sin egen hund. Ifølge Aftenposten brakk kvinnen hånden og fikk alvorlige kuttskader, og politiet vet ennå ikke hvorfor hunden, en amerikansk bulldog, angrep eieren.

Også i Sverige ble tre personer skadd i hundeangrep lørdag, da en stor hund gikk til angrep. En av dem skal ha fått alvorlige bittskader, ifølge Svenska Dagbladet. Hunden skal ha gått løs, og ble umiddelbart avlivet på stedet. Hundeeieren ble pågrepet av politiet.

Hver femte husstand har hund

Manning mener det ikke er en menneskerett å ha hund, selv om antall hunder i Norge stadig øker. Det er i dag rundt 600.000 hunder i landet, og raskt regnet betyr det at rundt hver 5. husstand har hund.

– Man må ikke ha hund for enhver pris. En del hundeeiere har ikke nok kunnskap. Det blir årlig registrert cirka 5000 hundebitt i Norge, og det er 5000 for mye, sier Marring til TV 2.

Hvor mange av ofrene som er barn, som den stakkars toåringen i Mandal, mener hundeeksperten er vanskelig å si.

– Men mange av hundene som biter er familiehunder, så statistikken er nok ganske høy.

Se hele intervjuet med Geir Marring i videovinduet under!

LES OGSÅ: Mann i rullestol bitt av egen hund

Hunden må fungere i samfunnet

Marring mener alle hundeeiere må bli flinkere til å gå på kurs og få informasjon, så hundene fungerer godt i samfunnet. Mange er ikke flinke nok til dette og hundeeksperten mener uansett at alle bør være forsiktige med fremmede hunder.

– Vi må ikke glemme at hund har store, positive helsemessige fordeler. Hunder er fantastiske dyr vi kan ha glede av, så lenge en legger oppvekstvilkårene til rette så vi greier å håndtere dem.

– Ikke klapp fremmede hunder. Du bør være skeptisk når du ikke kjenner til oppvekstkår, hundens genetisk material og lignende. Barn bør i alle fall ikke få gå bort til ukjente hunder, sier han.

Generelt sier han at man ikke bør søke kontakt med hunder du møter.

– Alle hunder reagerer forskjellig. Gå rett forbi og ikke se på hunden.

Rett hund til rett bruk

Det er umulig å se på hundens utseende om den er farlig eller ikke.

– Om en hund biter handler om miljø og genetisk materiale. Det er også viktig at eier og hund matcher hverandre, sier Marring.

Hundeeiere må følge ulike kriterier ellers kan det få fatale følger.

– Alle hunder kan bli farlige om de ikke trenes slik de er avlet opp til. Det forundrer meg for eksempel at mange har Border Collier løse i parker i Oslo, i og med at det er en gjeterhund. Den begynner ofte å gjeter på biler, joggere eller annet i mangel på dyr, sier hundeeksperten.

– Og det blir samme med tjenestehunder, som rottweiler-dobermannblandingene som angrep i Mandal. Dette er hunder som krever mye - og er en håndfull som vanlig husdyr etter min mening.

LES OGSÅ: Baby angrepet av hund i Bergen

For snille i Norge

Marring mener vi er for snille i Norge når det kommer til hunder som angriper.

– Vi har et lovverk som er klinkende klart; viser hunden truende atferd for eksempel ved å bite skal den bøte med livet.

Han trekker fram barn som eksempel på hvorfor det er viktig å håndheve regelen.

– Barn er forsvarsløse mennesker uten kompetanse til å takle situasjonene. Det er hundeeieren sitt ansvar at hunden ikke angriper.

Han påpeker at de fleste hunder er snille og at det som regel går bra.

– Vi må ikke glemme at hund har store, positive helsemessige fordeler. Hunder er fantastiske dyr vi kan ha glede av, så lenge en legger oppvekstvilkårene til rette så vi greier å håndtere dem.