– Jeg blir oppriktig provosert. Norske fengsler har de beste velferdstilbud sammenlignet med alle andre frie land i verden, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen til avisa Nordlys.

BAKGRUNN: Muslimer klager på maten i Tromsø fengsel

De innsatte i Tromsø fengsel får servert svinekjøtt til middag fire av sju dager i uken. Troende muslimer kan som kjent ikke spise gris, og får da frossenmat av ulikt slag som erstatningsmåltider.

Før helgen gikk Besim Kosumi - som soner en straff på 16 års fengsel etter å ha innført 61 kilo heroin til Oslo - ut i lokalavisen og sa at fengselets matrutiner er nedverdigende overfor muslimer.

– Jeg har fått min straff og akseptert den. Men det er ikke greit at vi straffes med dårlig mat, sier 40-åringen.

– Kan ikke ta hensyn

Per Willy Amundsen håper nå at Tromsø fengsel blåser en lang marsj i Kosumi og de andre innsatte muslimenes krav om bedre mat.

– Jeg ser overhodet ingen grunn til at man skal gjennomføre spesielle tiltak for å etterkomme personers religiøse overbevisning. Det er helt greit at man får et alternativ som frossenmat, eller at man kjøper annen mat for dagpengene man faktisk får, sier han.

Amundsen synes ikke norske fengsler skal måtte bruke ressurser på å legge ting til rette etter de innsattes religiøse tro.

– Kosumi burde kanskje tenkt på dette før han begikk alvorlige kriminelle handlinger. Jeg har langt større sympati for de som er blitt offer for handlingene hans, sier Frp-politikeren.

Vil behandle alle likt

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) er ikke helt på linje med Amundsen.

- Innsatte i fengsel skal behandles likt, uavhengig av om de er etnisk norsk kristen eller muslim. Det vil si at kvaliteten på maten som serveres i fengsel, skal være av samme kvalitet uansett religiøs tro og kultur, sier Knutsen til Nordlys.

Ledelsen ved Tromsø fengsel har etter Kosumi sitt utspill i media lovet at innsatte som ikke kan spise svinekjøtt nå skal få et fullverdig og alternativt mattilbud.

---

Kommentarfeltet under denne artikkelen var åpent i 1 time og 45 minutter fra artikkelen ble publisert, men er nå stengt som følge av gjentatte hatske, sjikanerende og rasistiske innlegg. Vi ønsker at våre kommentarfelt skal være en arena for saklig debatt der deltakerne holder en respektfull tone!