Etter at flere husstander på Kvernaland i Rogaland opplevde at postkassene deres ble merket med en mystisk hvit prikk, har stadig flere over hele landet merket det samme.

Flere har antydet at kriminelle merker postkassene til hus som er potensielle ransmål, og politiet har også uttalt at de frykter at omreisende tyvebander står bak.

I Østfold ber politiet nå innbyggerne være på vakt, etter at det henges opp plakater og lapper rundt om fylket med påskriften «ikke hjemme/på ferie» på polsk.

Døvstumme tiggere observert

Plakatene som politiet har fått henvendelse om, skal være hengt opp etter at døvstumme tiggere har vært observert i samme området.

– Det kan tyde på at personer har vært på rekognosering og at noe kan være i gjære. Politiet ber derfor at innbyggerne i Østfold politidistrikt å være oppmerksomme i sitt nærmiljø og tar sine forholdsregler når det gjelder å sikre boligen mot innbrudd, sier visepolitimester Thor B. Klepper i en pressemelding.

Han ber nå innbyggerne være på vakt om de skulle komme over slike lapper.

– Fra tidligere vet vi det skjer grove tyverier fra for eksempel bolig når eier ikke er hjemme. At vi nå får inn meldinger om at det henges opp plakater eller lapper hvor det er skrevet «ikke hjemme/på ferie» på polsk rundt om i distriktet, tilsier at vi må gjøre befolkningen oppmerksom, sier Klepper.

Operasjonsleder ved Østfold politidistrikt, Tommy Moen, sier til tv2.no at de ikke har mottatt noen henvendelser om innbrudd hittil.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot tyvebander som merker postkassene

Fryktet tyvebande

Even Kleppa fra Sandved i Rogaland oppdaget i juni at familiens postkasse hadde fått en merkelig hvit lapp i løpet av natten.

kleppa (Foto: Privat)
– Det er påstander om at det er noen som sonderer terrenget, og at enten de samme eller innleide bander kjører rundt og slår til på de husene hvor postkassene er merket. At hus med hvitt merke på postkassen er potensielle innbruddsmål, uttalte Kleppa til tv2.no.

Politiet i Rogaland har tidligere uttalt til Stavanger Aftenblad at de ikke kan utelukke at kriminelle står bak merkingen. Til tv2.no modererte operasjonsleder Kjetil Føyen uttalelsen.

– Dette er hausset opp, og vi har ikke fått melding om noen innbrudd etter denne merkingen startet. Vi vet ikke mer om hvorfor dette skjer, sa han til tv2.no.

Lignende historier

Likevel strømmet det på med lignende historier fra hele landet.

Andre Vevang fra Bergen og Odd-Johnny Stangeland fra Skien var begge engstelige etter at de oppdaget det samme.

– Det spesielle med disse bandene er at de kan være på en kant av landet den ene dagen, og på en annen kant den andre dagen, uttalte operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Jarle Rønnestad til tv2.no.