Ifølge Aftenposten vet verken PST eller andre vestlige etterretningstjenester hvor mannen – en norsk statsborger som konverterte til islam – befinner seg, men PST leter etter ham også i Norge.

Identiteten kjent

Etter at VG Nett fredag publiserte en artikkel om konvertitten, uten å fjerne såkalt metadata fra bildet, har navnet på 33-åringen blitt kjent og er spredd i sosiale medier. Bildet ble etterhvert fjernet fra VG Netts artikkel.

Såkalt metadata er skjult informasjon om bildet, men ved å bruke spesielle programmer kan denne informasjonen bli funnet i enkelte tilfeller. Den skjulte informasjonen i dette bildet inneholdt navnet til mannen.

LES OGSÅ: – Al-Qaida-nordmann var venstreradikal barnehageonkel

– Dette er helt nytt for meg, vi kjente hverandre godt. Jeg må la det synke inn litt, sier en bekjent av 33-åringen til tv2.no.

VG-sjef bekrefter

Digital redaktør i VG Nett, Espen Egil Hansen, bekrefter at dette har skjedd i den nevnte artikkelen.

– Bak bildet ligger det metadata, og i dette tilfellet var ikke informasjonen fjernet. Folk med spesiell teknisk- og datakunnskap vil kunne finne denne informasjonen i dette tilfellet, sier Hansen til tv2.no.

Han understreker at ansvaret for at mannens navn nå ligger tilgjengelig på internet, ikke fullt og helt er nettstedets.

– Vi har ikke offentliggjort dette navnet. Det er det altså noen som har twitret, og det ansvaret må ligge på den som har gjort det. Så må vi gå gjennom våre rutiner på dette, sier han.

– Er det beklagelig at dette skjer?

– Vi må gå gjennom våre rutiner, og så må folk tenke seg om før de twitrer, sier Hansen.