VANT FREM: Høyesterett har avgjort at bloggeren Eivind Berg ikke kan varetektsfengsles. (Foto: TV 2)
VANT FREM: Høyesterett har avgjort at bloggeren Eivind Berg ikke kan varetektsfengsles. (Foto: TV 2)

Ekstremblogger siktet for drapstrusler mot politiet

Den 34 år gamle Eivind Berge er aktiv blogger på nettet. Ved flere anledninger skal han ha oppfordret til drap på politimenn.

Politiet beskriver det som en svært alvorlig sak. Fredag ettermiddag blir ekstrembloggeren fremstilt for fengsling i Nordhordland tingrett.

– Politiet har pågrepet en mann som driver en blogg. På bloggen har han etter politiets oppfatning til dels oppfordret til drap på polititjenestemenn - og dels forherlighet drap på polititjenestemenn, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt til tv2.no.

Eivind Berge som har studert i USA, har også tidligere uttrykt sympati med den terrortiltalte massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Fant patroner og sprengningsbøker

34-åringen ble pågrepet av politiet hjemme hos sin mor onsdag denne uken.

– Under pågripelsen ble det funnet fire patroner av 45 kaliber – og lærebøker i sprengning og sprengstoff, opplyser Christoffersen til TV 2.

Overfor politiet har Berge sagt at han står inne for det han har skrevet, og at han skriver bloggen for å «opplyse andre».

Ifølge politiet skal noe av bakgrunnen for bloggerens politihat være hans motstand mot sexkjøploven i Norge. De fryktet Berge ville gjøre alvor av truslene i nær framtid

LES OGSÅ: Norge mangler lover for å ta soloterrorister

Drapstruer politiet

På bloggen har Berge skrevet blant annet:

«Jeg kan vanskelig forestille meg en bedre medtode enn politidrap for å sende et signal til samfunnet fra menn om at vi ikke finner oss i hvordan vi blir behandlet. Politidrap harmonerer 100% med alt jeg står for og er overhodet ikke noe jeg vil beklage»

Etter at politiet har gjennomgått innholdet på bloggen, valgte de å pågripe 34-åringen.

– Denne typen uttalelser kan ikke politiet sitte å se på. Han vil derfor bli siktet for overtredelse av straffelovens §140, sier Christoffersen.

LES OGSÅ: Tysk Breivik-sympatisør utvist fra Norge

Risikerer åtte år i fengsel

I Straffelovens §140 heter det at «den som offentlig opfordrer eller tilskynder til iverksettelsen av en straffbar handling eller forherliger en sådan eller tilbyr å utføre eller bistå ved utførelsen av en sånn» kan straffes med bøter eller fengsel på inntil åtte år.

Berge skriver også om hvordan han hadde planer om å angripe en politimann med kniv en lørdagskveld:

«Så ville jeg brukt rettssaken på å stå frem som et godt eksempel for menn, og jeg vurderte det til å være verd 21 år i fengsel for overlagt drap.»

SIKTET: Bloggeren Eivind Berge (34) har vært varetektsfengslet etter å ha ytret ønske om å drepe polititjenestemenn. (Foto: TV 2)
SIKTET: Bloggeren Eivind Berge (34) har vært varetektsfengslet etter å ha ytret ønske om å drepe polititjenestemenn. (Foto: TV 2)
Advokat Henrik Birkeland er oppnevnt som forsvarer for bloggeren.

Opphetet debatt

Eivind Berge har vært i medienes søkelys helt siden han kort tid etter terrorangrepet 22. juli publiserte ett blogginnlegg hvor uttrykte han sin beundring over Anders Behring Breivik og deler av hans manifest:

«Jeg hadde ingen idé om at det fantes en formidabel aktivist som het Anders Behring Breivik som i årevis hadde planlagt et angrep som skulle vise hele verden hva vikinger er laget av.»

I det samme blogginnlegget langer han også ut mot Norge som feministregime:

«Jeg trodde jeg mest sannsynlig ville bli den første norske voldelige aktivisten i fredstid. Sølibat påtvunget av feministregimet hadde brakt meg til et punkt hvor jeg så ingen annen utvei.»

I oktober i fjor oppsto det heftig diskusjon rundt Berges deltakelse i en debatt om «Kjønn i terrorens tidsalder» ved Universitetet i Bergen.

– Det har voldt oss visse kvaler med hensyn til om vi skulle gi ham taletid, men etter nøye vurderinger valgte vi likevel å invitere ham, sa Ellen Mortensen, leder ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, under introduksjonen.