KVARTETT: Levi Leipheimer, Geoge Hincapie, Christian Vande Velde og David Zabriskie har tilstått doping, og skal ha sagt seg villig til å vitne mot Armstrong. (Foto: MONTASJE/)
KVARTETT: Levi Leipheimer, Geoge Hincapie, Christian Vande Velde og David Zabriskie har tilstått doping, og skal ha sagt seg villig til å vitne mot Armstrong. (Foto: MONTASJE/)

USADA raser mot Armstrong-avsløringen: – Spekulasjoner fører bare til feilaktig informasjon

Det amerikanske antidopingbyrået mener offentliggjøringen av vitnenavn kan skade saken.

Torsdag formiddag kom det nye opplysninger i den pågående dopingsaken mot Lance Armstrong.

Ifølge den nederlandske avisen Telegraaf skal fem tidligere lagkamerater ha inngått avtaler om å vitne mot den sjudobbelte Tour de France-vinneren. Som kompensasjon skal kvintetten kun motta seks måneders betinget straff etter årets sesong.

Les også: – Dop-rapportene stemmer ikke
Les også: – Fire lagkamerater av Armstrong tilstår doping
Les også: USADA innleder dopingsak mot Armstrong

Seinere på ettermiddagen svarte det amerikanske antidopingbyråret (USADA) på avsløringen.

– USADAs etterforskning av doping innen sykkelsporten fortsetter. Men ingenting er behandlet ferdig, og enhvert forsøk på å gjette hvem potensielle vitner er vil bare føre til feilaktig informasjon i media. Og de involverte som blir navngitt vil bli utsatt for unødvendig granskning, trusler og skremselstaktikk, sier USADA-sjef Travis Tygart i en pressemelding, gjengitt på Velo Nation.

Avviste rapportene
De fem involverte er George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie og Jonathan Vaughters.

Alle fem er for tiden i Tour de France. Hincapie kjører for BMC, Leipheimer for Omega-Pharma-Quick Step, mens Vande Velde og Zabriske er en del av Garmin-Sharp-laget, der Vaughters er teamsjef.

Vaughters avviser at det skal være snakk om noen karantene på seks måneder.

– Rapportene om seks måneders suspensjon et usanne. For bekreftelse kan dere kontakte den amerikanske antidopingorganisasjonen, sa Vaughters.

De øvrige ryttere ville enten ikke snakke med pressen, eller sa «Ingen kommentar» før starten på torsdagens Tour-etappe.

Les også: – Vil ryste sykkelsporten langt inn i grunnvollen
Les også: Lance Amstrongs eks-lagkamerater ba om å få slippe OL

Spekulerer i at Armstrong står bak
Flere medier og sykkelkjennere på Twitter har spekulert i at lekkasjen til Telegraaf kommer fra Armstrong-leiren. Årsaken skal være et ønske om å sette de involverte i et dårlig lys.

USADA nevner ikke disse spekulasjonene spesifikt, men måten Tygart uttaler seg på gir likevel litt mer vann på ryktemølla.

– Det er viktig å huske på at sannheten vil bli holdt tilbake uten vitner som - med stor risiko - er villig til å fortelle sannheten under ed. Alle forsøk på å gå rundt den riktige prosedyren, for å mobbe og stilne mennesker som kan vitne, vil ikke bli tolerert, sier han.

Torsdag ettermiddag kommenterte også Armstrong selv saken på sin Twitter-konto.

– La meg se om jeg har forstått dette riktig: Gå til USADA og fortell dem akkurat det de vil høre, i bytte mot immunitet, anonymitet og muligheten til å kjøre de største rittene inne sykkelsporten. Dette handler ikke om at USADA ønsker å rense sykkelsporten. Dette er en vendetta, sier han.

– Alle rytterne i denne saken er ofre for USADAs urettferdige prosess, slår han fast.