Onsdag kveld ble både store og små i kongefamilien samlet for å feire 75-årsdagen til dronning Sonja. Om lag to hundre gjester var invitert til kongeparets felles 75-årsdag, blant dem dronning Margrethe (72) og prins Henrik (78), og kong Carl Gustaf (65) og dronning Silvia (63).

Festen fant sted på Bygdøy kongsgård, og kongefamilien festet til langt på natt. Likevel fortsetter de feiringen av dronningens store dag torsdag.

Sonja som guide

Kongeparet og deres gjester var på farten relativt tidlig torsdag. Allerede før klokken 11.00 var kongefamilien og deres gjester på plass på Høvikodden, informerer kongehusekspert Kjell Arne Totland overfor «God kveld Norge».

– Første post på programmet torsdag var et besøk på Høvikodden, der dronning Sonja for tiden stiller ut både deler av sin private kunstsamling og sine egne grafiske arbeider. I tillegg kunne de utenlandske gjestene for første gang se alle de seks Warhol-portrettene av Sonja samlet på ett brett. Og jubilanten selv var selvsagt guide for sine tilreisende venner, sier Totland.

Les også: Gjenbruks-dronningen: Stilfull og smart i 20 år gamle ballkjoler

Lunsj på Oscarshall

Fra Høvikodden gikk turen deretter videre til Oscarshall på Bygdøy, der det var dekket til stor buffetlunsj.

– Det formelig vrimlet av gjester på terrassen og i hagen på det vakre lystslottet. Som i går hadde de kongelige virkelig værgudene på sin side – og sommersolen flommet over den idylliske parken ned mot Frognerkilen. Kongeparet var ikke like heldige da de sist inviterte til stor kongelig lunsj på Oscarshall – i forbindelse med sølvbryllupet i 1993. Da plaskregnet det nemlig, sier Totland videre.

Underholdt av Stoltenberg

Det var den folkekjære komikeren Robert Stoltenberg som var invitert for å underholde kongeparet og deres gjester på den store kongefesten onsdag- som vaktmester Roy Narvestad.

Karakteren Narvestad ble svært populær i NRK-serien «Borettslaget», som Stoltenberg selv har skrevet.

– Stemningen var nok høy og latteren satt sikkert løst i partyteltet på Bygdøy kongsgård. Jeg har selv stor sans for Robert Stoltenbergs figurer – og kanskje Narvestad spesielt. Det har tydeligvis kongefamilien også, sa Totland eksklusivt til «God kveld Norge».

Les mer: Robert Stoltenberg underholdt kongefamilien på Bygdøy

Mette-Marit avbrøt fotturen

Som «God kveld Norge» meldte tirsdag, ble den mye omdiskuterte reisen til Mette-Marit i Kashmir avsluttet da hun nylig reiste hjem for å feire svigermor med hagefest på Bygdøy onsdag.

Det har lenge vært spekulert i om kronprinsessen ville gjøre seg ferdig med sin omdiskuterte spirituelle reise i Kashmir for å komme hjem til 75-årsdagen.

– Jeg har fått bekreftet at Mette-Marit nå er kommet hjem til Norge og at hun i kveld skal feire svigerforeldrene sammen med mann og barn på Bygdøy, sa kongehusekspert Kjell Arne Totland onsdag.

Les mer: Mette-Marit reiste hjem fra Kashmir for å feire svigermor