Hovedbilde sommerbryllup (Foto: Stella Pictures)
Hovedbilde sommerbryllup (Foto: Stella Pictures)

Slik kler du deg for sommerbryllupet

Gjest i bryllup i sommer? Dette er kleskodene du må følge.

Sommeren er høysesong for bryllup, og er du en av dem som har mottatt en invitasjon til romantisk sommerfest og lurer på hvordan du skal kle deg til den store dagen, så fortvil ikke! Moteekspert John Ødegård Jensen knekker kleskodene til sommerbryllupet for deg!

Livsstilsjournalist og moteekspert John Ødegård Jensen gir deg sine beste bryllupstips. (Foto: FHM)
Livsstilsjournalist og moteekspert John Ødegård Jensen gir deg sine beste bryllupstips. (Foto: FHM)

– Et sommerbryllup er i all hovedsak en litt mindre formell affære enn et vinterbryllup, derfor gjelder det andre regler for korrekt festantrekk. Ofte er man utendørs og feiringen starter også gjerne tidligere på dagen. Derfor kler man seg annerledes enn til et vinterbryllup som er innendørs i et festlokale, forklarer moteeksperten.

Les invitasjonen!

John Ødegård Jensen mener nøkkelen til et vellykket bryllupsantrekk ligger i de rette forberedelsene.

– Les invitasjonen, der hinter oftest brudeparet om hva som forventes av antrekk. Står det smoking og cocktailkjole, så er det smoking for herrene og en lekker liten sak for damene som gjelder. Da skal du altså ikke stille i en lang prinsessekjole. Står det casual står man friere til å velge. Herrene kommer da gjerne i bukse og blazer, men dresser av lin er også høyst akseptabelt. Lys grått er en fin farge til menn, det samme er beige, og du kan godt velge en morsom dress, slik som for eksempel Moods of Norway er blitt så kjent for.

Les også: Vi vil ha store og unike bryllup

Å velge rød kjole signaliserer at du konkurrerer med bruden. Så ikke gjør som Pippa Middleton. (Foto: Stella Pictures)
Å velge rød kjole signaliserer at du konkurrerer med bruden. Så ikke gjør som Pippa Middleton. (Foto: Stella Pictures)

Dropp rødt og sort

Kvinner skal være obs på hva slags farge de velger på festkjolen sin. Visse farger skal man styre helt vekk fra, mens andre farger kan brukes med varsomhet. Den viktigste regelen er ifølge moteeksperten å ikke overskygge bruden på hennes store dag.

– I hovedsak vil jeg unngå å gå i hvitt, fordi det er brudens farge denne dagen. Sort regnes her i Norden som en sorgfarge, men kommer du lenger syd i Europa så er det helt akseptabelt å komme i en liten sort kjole. Knall rødt ville jeg også unngått, enkelt og greit fordi det tiltrekker seg alt for mye oppmerksomhet. Dette er tross alt en dag hvor bruden skal stå i fokus.

Unngå tynne hæler

Ellers legger John Ødegård Jensen vekt på rett fottøy, både for gutta og jentene.

– Tenk på at det kan bli en lang dag – så for kvinnene er det lov å ha et par ekstra sko (med lavere hæl) i vesken. De kan du godt bytte over til ut over kvelden. Hvis det er en hagefest bør du også tenke på ikke å velge for tynne hæler - da blir det fort et helvete å bevege seg over gressplenen. Fjonge damer som sitter fast i gressplenen er ikke et vakkert syn!

Les også: Hva skal du gi til brudeparet?

Match herresko til dressen

Men kvinner er ikke de eneste som skal tenke på fottøyet. Feil valg av sko kan ødelegge selv den fjongeste festdress, mener moteeksperten.

– Menn må for enhver pris unngå joggesko! Skal du i bryllup, så bør du bruke et par skikkelige sko - selv loafers synes jeg er litt på kanten. Velg noe med snøring, og noe som passer fargen på dressen: Lys farge på dressen passer til brune sko, har du mørk dress velger du sort. Er det smoking så er det lakksko som gjelder.

Kvinner bør ha kjole

Til bryllup bør kvinner spille på sin feminine kjole, og velge bort bukser til fordel for skjørt. Ifølge Ødegård Jensen er flagrende skjørt en naturlig del av sommerbryllupsantrekket. Og skjørtelengden skal være moderat og tekkelig.

– Jeg synes generelt at kvinner bør velge kjole til et bryllup. Men hater du kjoler over alt på jord, så velger du jo noe annet. I sommer har jeg sett mange flotte bukseskjørt. Bruker du bukseskjørt på riktig måte, med kul topp og fine accessoirer, blir dette veldig fint. Og bunaden er selvsagt alltid tillatt i festlige anledninger. Velger du kjole så husk at skjørtelengden skal være til midt på kneet. Et bryllup er en fest for alle generasjoner, så styr unna korte skjørt denne dagen.

Les også:Skikk og bruk i sommerbryllupet

Ved kongelige bryllup er sjakett for mennene på sin plass. Men for kvinnene gjelder samme regler uansett adelighet: hatt og en sommerlig kjole. (Foto: Lise Åserud)
Ved kongelige bryllup er sjakett for mennene på sin plass. Men for kvinnene gjelder samme regler uansett adelighet: hatt og en sommerlig kjole. (Foto: Lise Åserud)

Bruk hatt ute og i kirken

Selv om det er sommer og ofte varmt kan det være lurt å velge tilbehør som hatt og hansker. Og her kan man godt eksperimentere med spennende stiler og farger, mener moteeksperten.

– Hatt og hansker er fint å bruke til formiddagsbryllup - vinter som sommer, sier Ødegård Jensen. – Ved å bruke hatt har du som kvinne også virkelig sjanse til å vise din personlige stil! Men er det et innendørs bryllup bør du unngå hatt, eller kun bruke den i kirken.

Vest til gutta

Menn kan vise personlighet og motesans ved å velge vest, mener moteeksperten.

– I sommerbryllup er en vest veldig morsomt. Som regel kaster man jo jakka utover kvelden etter hvert som man danser seg varm. En kul vest bidrar da til at du fortsatt ser velkledd ut, selv om skjorta har blitt skrukkete og egentlig er gjennomvåt av svette.

Designeren Karl Lagerfeld bruker gjerne både vest og hansker i bryllup. (Foto: Stella Pictures)
Designeren Karl Lagerfeld bruker gjerne både vest og hansker i bryllup. (Foto: Stella Pictures)

Men uansett om du velger kort eller lang kjole, har mørke sko til den lyse lin-dressen din, eller dropper hatten i kirken, så er ikke det så farlig så lenge man viser at man har gjort en innsats med festgarderoben og prøvd sitt beste. Det skal synes at du har prøvd å gjøre deg ekstra fin for brudeparet.

– Det aller viktigste man skal tenke på når man går i et bryllup, er at man gjør en innsats. Det skal synes at du har lagt deg litt ekstra i selen for å være litt ekstra fin akkurat på denne dagen. Det er en fin måte å ære brudeparet på, avslutter Ødegård Jensen.

Les også:Går du med tanker om å fri?