Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

Mattilsynet advarer nå mot bruk av kosttilskudd som inneholder ingrediensen DMAA (1,3-dimetylamylamin).

– Kosttilskuddene kan være helsefarlige. Advarsler og forbud mot slike kosttilskudd har blitt innført i flere land etter flere innrapporterte bivirkningsmeldinger, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

LES OGSÅ: Første treningsapp på norsk ute nå

Alvorlige bivirkninger
I Sverige har det vært flere tilfeller av alvorlige bivirkninger i forbindelse med bruk av DMAA i kosttilskudd beregnet for bruk i forbindelse med trening.

Nå meldes det også om ett tilfelle i Norge.

– Vi har kjennskap til en alvorlig bivirkning som er i ferd med å meldes inn til oss nå, sier Anne Kristi Sommer, rådgiver i Mattilsynet, til TV 2 Sporty.

Det svenske Livsmedelsverket oppgir at produktene kan gi høyt blodtrykk, hodepine og brekninger. Det er i tillegg rapportert om alvorlig hjerneblødning eller slag.

LES OGSÅ: Slik takler du styrkeprøvene

Disse produktene forbys
Livsmedelsverket har forbudt følgende produkter fra Gymgrossisten i Sverige som inneholder DMAA:

* Jack3D (Pre-exercise CNS-Carmosine-ATP Augmentor)

* Spriodex (Mood enhancing stimulant compound)

* Napalm

* Lipo-6 Black, The end of the line underground fat destroyer

LES OGSÅ: – Proteintilskudd er bortkastet

«Mattilsynet antar at det også finnes andre produkter med innhold av DMAA som selges via andre nettsteder eller i butikk. Hvis noen har kjøpt slike produkter, bør de kasseres eller leveres tilbake til forhandleren».

Produkter som kan føre til helsefare er ulovlig å omsette i Norge. Det er virksomhetenes ansvar å påse at produktene de selger er trygge.

LES OGSÅ: Bygg opp kroppen etter trening

Ifølge Bransjerådet for Naturmidler er omsetningen av naturprodukter og helsekost i Norge årlig over to milliarder kroner.

Men siden ikke alle kosttilskudd er godkjent av Mattilsynet, er det opp til produsenten om de vil oppgi eventuelle bivirkninger. Dette gjelder også noen av de mest populære tilskuddene, skriver Kvinner og Klær.

Råd om kosttilskudd
Her er Mattilsynets råd ved kjøp av kosttilskudd:

* Vær forsiktig ved kjøp av produkter på internett. Før et eventuelt kjøp bør man skaffe seg grundige opplysninger om kosttilskuddet.

* Kosttilskudd har sjelden en umiddelbar virkning, og virkningen er ikke så sterk som ved bruk av medisiner. Vær derfor forsiktig med produkter som lover kraftig og rask virkning.

* Noen kosttilskudd kan ha uønskede effekter når de tas sammen med medisiner og når de tas før, under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å spørre legen om du kan ta kosttilskuddet dersom du tar medisiner eller skal gjennomgå en operasjon.

LES OGSÅ: Kostholdsråd før konkurranse

Se opp for «fat burning»
Stiftelsen Antidoping Norge arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn. De advarer på sine hjemmesider mot risikoen for at enkelte kosttilskudd kan inneholder forbudte stoffer på dopinglista uten at det står oppført på varedeklarasjonen.

«Generelt bør utøvere være skeptiske til kosttilskudd som påstås å øke prestasjonsevnen. For eksempel har kosttilskudd som reklamerer med «muscle building» eller «fat burning» erfaringsmessig høyere risiko for å inneholde forbudte stoffer».

LES OGSÅ: Olympiatoppen: – Ingen snarvei til suksess

Antidoping Norge understreker at kosttilskudd ikke er et alternativ til et godt kosthold.

– Det er heller aldri en snarvei til gode prestasjoner. Mer vitaminer og mineralstoffer enn du trenger gir ingen ekstra effekt.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!