– Jeg synes det må være unødvendig å bruke religiøse symboler på et sykehus, sier etikkrådgiver på St. Olavs Hospital og tidligere leder av etikkrådet for sykepleiere, Marie Aakre.

– Hindrer kontakten

Onsdag fortalte tv2.no om Geir Fröyland, som under et opphold på sykehuset Ahus flere ganger ba om å få bli behandlet av pleiere som ikke brukte hijab. Dette resulterte ifølge Fröyland i en større krangel med sykehuset. Aake mener helsepersonell, på samme måte som politi og dommere, bør kle seg nøytralt på jobben.

BAKGRUNN: Geir ba om sykepleier uten hijab – ble skjelt huden full

– Det er viktig å spørre seg om livsynet skal være så dominant at det kan hindre kontakten mellom pleier og pasient. Det gjelder både muslimenes hijab, kristne kors og jødiske kalotter, sier Aakre, til tv2.no.

Etikkeksperten understreker at pasienter ikke kan velge vekk enkelte sykepleiere, men at uniformsreglementet som åpner for bruk av hijab kan skape konflikter.

– Uniformene på sykehus er til for å vise hvilken rolle sykepleieren er i. Det trenger både pårørende og pasienter, men religiøse symboler tjener ikke til det formålet, sier hun til tv2.no.

– Det finnes mye fordommer og fremmedfrykt. Da er det viktig at vi har gjennomtenkte holdninger som tjener pasientens beste, sier hun.

Støtte fra Frp

Aakre får støtte av innvandringspolitisk talsperson i Frp, Morten Ø. Johansen

– Dette har med tillit å gjøre. På sykehus skal pasienter kunne slippe å irritere seg over religiøse uttrykk.

Johansen

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Morten Ø. Johansen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
mener pasienter som reserverer seg mot pleiere som bruker hijab, skal få ønsket sitt oppfylt.

– Selvfølgelig. Det burde ikke diskuteres en gang. Hvis sykehuset ikke tillater det, mener jeg ledelsen må gå, sier Johansen til tv2.no.

AP er ikke bekymret

Frp varsler nå en større politisk debatt om temaet.

Tilbake i 2009 raste hijabdebatten for alvor i Norge, etter at daværende justisminister Knut Storberget først åpnet for at politikvinner kunne bruke plagget sammen med politiuniformen. Etter massiv kritikk ble forslaget trukket tilbake.

Innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen frykter ikke nytt bråk om hijab.

– Jeg forstår ikke at det skal være så vanskelig å bli behandlet av en person som bruker hijab, sier hun til tv2.no.

Christoffersen har selv vært en talsperson for nøytrale uniformer i politiet og domstolene, men mener ikke dette er nødvendig i helsevesenet.

– Det blir noe helt annet. Politiet har fått myndighet til å utøve makt overfor andre mennesker. Sykepleiere er ansatt for å hjelpe deg. Jeg ville ikke blitt bekymret om en lege eller sykepleier hadde hijab, kors eller høyremerke på jakken for den saks skyld.

Ledelsen ved Ahus ønsker ikke kommentere saken, men viser til sine uttalelser onsdag.