LOCKOUT: Arbeidsgiverne varsler lockout på norsk sokkel fra neste uke for å få slutt på streiken. (Foto: Jon Eeg/ Scanpix)
LOCKOUT: Arbeidsgiverne varsler lockout på norsk sokkel fra neste uke for å få slutt på streiken. (Foto: Jon Eeg/ Scanpix)

Stenger all produksjon av olje og gass

Lockout på norsk sokkel fra neste uke for å få slutt på streiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsgiverne varsler lockout for å få slutt på sokkelstreiken og stenger ned all produksjon av olje og gass fra midnatt natt til tirsdag. Statoil forbereder seg nå på full produksjonsstans.

LES OGSÅ: 700 oljearbeidere i Nordsjøen ut i streik

Eneste virkemiddel

– Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få en slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens landsforening (OLF) til NTB.

Streiken blant ansatte på olje- og gassinstallasjonene på norsk sokkel har vart siden 24. juni og har påført selskapene anslagsvis 2,3 milliarder kroner i rene tap og tapt inntjening, ifølge Nedreskår.

Lockouten betyr i praksis at all produksjon av olje og gass på sokkelen blir stengt ned, og vil medføre at tapene skyter i været. Smertefullt, men nødvendig, ifølge OLF.

Vil ha tvungen lønnsnemnd

Pernsjonsspørsmålet er hovedgrunnen til at partene ikke kommer til enighet.

– Vi er i en fullstendig fastlåst situasjon, hvor arbeidstakerne krever tariffestet pensjonsordningen sin, et krav vi ikke har mandat til å etterkomme. Vi vil aller helst at de revurderer vårt tilbud, som innebærer et lønnstillegg på over fem prosent, men om det ikke skjer ønsker vi at myndighetene griper inn med de virkemidlene de har til rådighet, sier Nedreskår.

I praksis betyr det at arbeidsgiverne forsøker å tvinge de ansatte til forhandlingsbordet, og ber om tvungen lønnsnemnd hvis forsøket mislykkes.

Samtaler førte ikke fram

Partene i streiken, SAFE, Industri Energi og Lederne på den ene siden, og OLF på den andre, møttes til samtaler onsdag ettermiddag. Disse førte imidlertid ikke fram og dermed fortsetter streiken.

En lockout betyr arbeidsstans som en arbeidsgiver eller arbeidsgiverorganisasjon setter i verk for å få igjennom krav i en arbeidskonflikt, i motsetning til en streik hvor det er arbeidstakerne som går til arbeidsnedleggelse.

– Stenging er utenkelig

– Det vil være svært alvorlig for Norge dersom lockouten på norsk sokkel blir gjennomført, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Adresseavisen.

– Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Borten Moe vil ifølge avisen ikke si noe om Oljeindustriens Landsforenings varsel om lockout kan føre til tvungen lønnsnemnd, og påpeker at det er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) som eventuelt vil få ansvaret for å gjennomføre dette.

(TV 2 / NTB)