GIFTIGE: Brystimplantater produsert av PIP inneholder giftige stoffer og har dobbelt så stor risiko for å sprekke enn andre. Implantatene skal også være solgt i Norge. (Foto: Illustrasjonsfoto)
GIFTIGE: Brystimplantater produsert av PIP inneholder giftige stoffer og har dobbelt så stor risiko for å sprekke enn andre. Implantatene skal også være solgt i Norge. (Foto: Illustrasjonsfoto)

1 av 2 kvinner vil legge seg under kniven

Og det er puppene som først går under kniven.

Kosmetisk kirurgi er et hyppig omtalt tema i media, men vi vet lite om hvor mange som faktisk kjøper kosmetiske operasjoner. Men at ønsket om å fikse på utseendet er der, det er sikkert.

Iiná Márjá Jávo ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø har forsket på kvinners ønske om å fikse på utseendet. Forskeren er overrasket over resultatet.

Det viste seg at omtrent halvparten av kvinnene som deltok i studien kunne faktisk tenke seg en skjønnhetsoperasjon.

Les også: Jenter vil helst ikke fortelle hele sannheten til legen

Dårlig kroppsbilde

Det er forskning.no som omtaler forskningen der 3500 kvinner i alderen 18 til 35 år i Nordland, Troms og Finnmark er spurt. 1862 kvinner har responderte på undersøkelsen gjort ved Universitetet i Tromsø.

49 prosent av de spurte kunne tenke seg å fikse på utseendet sitt ved et kirurgisk inngrep, men bare 3,4 prosent hadde faktisk fått gjennomført en operasjon.

Jávo mener interessen for kosmetisk kirurgi kan ha flere sammensatte årsaker utover lengselen om å endre utseendet.

En stor del av kvinnene som kunne tenke seg kosmetisk kirurgi hadde:

  • Lavere utdanning
  • Dårlig kroppsbilde
  • «Body dysmorphic disorder»-lignende symptomer (en psykisk lidelse.Personer med BDD er veldig opptatt av ideen om at det er et eller annet aspekt ved deres utseende som er lite tiltrekkende, deformert eller at det er noe feil med en spesifikk del av kroppen eller utseendet deres. I virkeligheten er denne antatte defekten ved egen kropp minimal eller ikke-eksisterende.)
  • Blitt mobbet for utseende

Les også:Dette ville kirurgen fikse på TV 2-journalistens ansikt

Større bryst og «ny» nese

Det kvinner aller helst vil endre på er brystene og kroppsfettet. Undersøkelsen viser at 25 prosent ønsker fettsuging, 15 prosent ønsker brystforstørrelser og sju prosent vil endre på nesa.

– Ved alle disse tre mest populære inngrepene så vi bakom liggende psykiske faktorer. 20 prosent av kvinnene i studien kom under kategorien spiseforstyrrelser, og over halvparten av disse kvinnene ønsker fettsuging, sier Jávo til forskning.no.

Undersøkelsen konkluderer også med at de som ønsker for eksempel brystforstørrelser har økt risiko for selvmord og at de gjerne er deprimerte.

Se video: Bjørg (67) tok en plastisk operasjon: – Det første døgnet var helt grusomt

Les også: Derfor får du poser under øynene

Skylder på samfunnet

Psykolog og forsker Tilmann von Soest har forsket på kroppsbilder og kroppsidealer. Han synes det er vanskelig å dømme kvinner for å gjennomgå operasjoner for utseendets skyld, og mener tiden vi lever i mener han må ta deler av skylden.

– I dagens samfunn har vi et kroppsideal som er vanskelig å oppnå. Vi skal være unge, slanke og ha relativt store bryster, noe som er biologisk vanskelig å oppnå, sier psykologen.

Hva er grunnen til at vi er villige til å legge oss under kniven for utseendets skyld?

– En motivasjon kan være styrket selvfølelse gjennom forbedring av utseendet. Men undersøkelsen tyder på at sosiale faktorer, som for eksempel å ha kjennskap til andre opererte og det å bli oppfordret til å ta en kosmetisk operasjon, er en viktigere motivasjonsfaktorer.

«Alle» kjenner noen

En undersøkelse gjennomført ved Universitetet i Oslo viser at over halvparten av norske kvinner kjenner minst én person som har fått utført kosmetiske inngrep.

Undersøkelse gjort av forskerne Tilmann von Soest og Ingela Lundin Kvalem viste at det er de sosiale faktorene som er den største motivasjonen til å gjennomgå en kosmetisk operasjon.

– Vi så at det å ha kjennskap til andre opererte og det å bli oppfordret til å ta en kosmetisk operasjon, er viktige motivasjonsfaktorer, sier von Soest.

En annen motivasjon får å gjennomføre plastisk kirurgi, var styrket selvfølelse gjennom forbedring av utseende – en faktor som dessverre ikke alltid lar seg forene med resultatet i ettertid.

Se miniserien om Bjørg (67) som tok en plastisk operasjon gratis her:

Episode 1: Bjørg (67) vil gå drastisk til verks for å bli kvitt rynkene på halsen

Episode 2: Bjørg (67) legger seg under kniven

Episode 3:– Det første døgnet var helt grusomt