75 ÅR: Dronning Sonja har spart på sine selskapskjoler gjennom årene.
75 ÅR: Dronning Sonja har spart på sine selskapskjoler gjennom årene.

Gjenbruks-dronningen: Stilfull og smart i 20 år gamle ballkjoler

Derfor er dronning Sonja et moteikon, mener ekspertene.

Kongehus-ekspert Kjell Arne Totland er klar i sin dom over dronningen som i dag fyller 75 år: - Sonja kler seg med suveren stil og sans for detaljer.

Hun må sies å være en motedronning i ordets rette forstand - ikke minst fordi hun er så flink til å variere sin garderobe og bruke "gamle" plagg i nye kombinasjoner. Alltid like velkledd! sier Totland til God Kveld Norge.

Les også:Derfor falt kong Harald for Sonja

Stilsikker dronning

Moteekspert Marianne Jemtegård fra God Morgen Norge mener at dronningen har gjort riktig ved å spare på sine brukte selskapskjoler.

– Ser vi på det glamorøse universet til internasjonale kjendiser og kongelige er det et enormt overforbruk av gallakjoler og smykker. Med sitt bevisste gjenbruk av kjoler som hun tydeligvis elsker, viser Dronning Sonja at hun er en svært stilsikker kvinne, sier Jemtegård til God Kveld Norge.

- Det sier jo ikke så rent lite at man kan klare å få 20 år gamle ballkjoler til å se tidsriktige ut! Å velge vintage til fest er hot blant Hollywoods unge kjendiser, så på den måten er også dronningen en foregangskvinne, sier moteeksperten.

Les også:Kongen og dronningen: – Måtte nesten skille oss

– Styrer med jernhånd

Kongehusekspert Kjell Arne er ikke i tvil om at dronningen styrer sin garderobe med jernhånd.

- Dronningen er en perfeksjonist til fingerspissene i alt hun gjør. Også når hun kler seg. Dette viser seg blant annet i at hun ofte gjør vakre gester til vertskapet med sine valg av antrekk og smykker. Hun får sydd en del i utlandet - men også her hjemme i Norge, og da gjerne av designere som Ove Harder Finseth og Kjell Torheim.

- Bare dette siste året har vi sett eksempler på at hun har dukket opp i mer enn 20 år gamle gallakjoler. Og likevel blitt utropt til en av festens flotteste!

Dronning Sonja iført en mørk silkedrakt i Paris
Dronning Sonja iført en mørk silkedrakt i Paris

Les også:Kongefamilien gratulerer svenskene

Kjell Arnes favoritt mote-øyeblikk med 75 års-jubilanten

– Denne kvelden i Paris var hun utsøkt kledt. Den todelte grå silkekjolen med store broderte blomster var laget av et dyrebart silkestoff som hun i sin tid hadde fått i gave av franske krigsveteraner.

GRAND GALLA:  Sonja kler seg gjerne i hvitt til galla
GRAND GALLA: Sonja kler seg gjerne i hvitt til galla

– Dronningen er flink til å hylle vertskap eller gjester med vel gjennomtenkte antrekk.

– Sonja kler seg gjerne i hvitt til galla - og her bærer hun en av sine favoritter i hvit organza og gullinnvevd guipure-blonde. Kjolen ble skapt av Erik Mortensen i 1992 - og Sonja bar den senest i januar i år.

Les også:Kongeparet feiret i dag

KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland
KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland

– En av Sonjas aller flotteste aftenkjoler synes jeg er denne stilrene kreasjonen i cerise duchesse, som denne sommeren stilles ut på Nasjonalmuseet, sier Totland.

– Kjolen med enorme trompetarmer ble sydd av danske Erik Mortensen til kongeparets første statsbesøk i utlandet til Danmark høsten 1991. Som en vakker gest bar Sonja den igjen ved dronning Margrethes 60-årsjubileum i København tidligere i år.

Les også:Kongen og dronningen: – Måtte nesten skille oss

Dronning Sonja på besøk i Storbritannia i 1994.
Dronning Sonja på besøk i Storbritannia i 1994.

– Sonja elsker rødt - og har flere røde aftenkjoler. Her er et bilde jeg selv tok av henne under statsbesøket i Storbritannia sommeren 1994 - i en feiende flott rumbakjole i valmuerød silketaft fra Erik Mortensen. De utsøkte perlesmykker er fra dronning Maud.

Som en gest bar dronningen samme kjole med samme smykker da hun feiret dronning Elizabeth på Buckingham Palace 18. mai i år.

Les også:Dronning Silvia snakker ut om kongehetsen: – Ekstremt sårende