Det er fristende å legge ut skrytebilder på Facebook for å vise vennene hvor deilig man har det i Syden. Enda bedre er det kanskje å kunne sende videohilsen hjem.

Eller hva med å streame låter i Spotify mens man skuer utover blått, varmt hav?

Fristende? Ja. Og dyrt? Tja. Det spørs hva du gjør.

Les også: Alle tester av mobil og data i Testbasen

Her er prisene

Laster du opp et bilde til Facebook blir du ikke flådd, men sender du hjem mange videoer og hører på masse musikk i løpet av utenlandsferien kan du få en ubehagelig telefonregning senere.

Vi har laget et tenkt scenario, hvor vi er på Mallorca. Her skal vi laste opp et bilde til Facebook, sende en video via mail hjem til mamma, og høre på klassikeren «Palma de Mallorca» via Spotify eller Wimp.

Vi har plukket ut fire mobilselskaper og bedt dem regne ut prisen. Saken fortsetter under tabellen

Telenor

NetCom

Talkmore

One Call

Bilde (42,9 kb)

1,05 kr

0,28 kr

0,26 kr

0,21 kr

Video (785 kb)

19,16 kr

4,73 kr

4,79 kr

3,83 kr

Streame sang (160 kbps i 3 min og 57 sek)

49 kr

30,81 kr

29,52 kr

23,70 kr

Til sammen

69,21 kr*

35,82 kr**

34,57 kr***

27,74 kr

*Med Telenor kan du surfe for inntil 30 MB per dag til 49 kr. Det vil si at det blir billigere å gjøre alle disse eksemplene den samme dagen, enn om du skulle gjort dette på forskjellige dager.

** Netcom tilbyr en pakkeløsning hvor du kan bruke 20 MB for 39 kroner, altså 1,95 kroner per MB uansett hvor du befinner deg i Europa. Når pakken er brukt opp, varsles kunden og gis mulighet til å fylle på surfekontoen med nye megabytes til samme pris.

*** Talkmore-kunder som reiser med Norwegian til EU/EØS-land kan få halv pris på mobilbruk.

Se også: Disse mobilene kan du snart bruke som bankkort

Telenor dyrest

I vårt eksempel er det helt klart Telenor som er dyrest. Dersom du skulle gjort disse tre eksemplene over flere dager er Telenor omtrent dobbelt så dyr som de tre andre mobiloperatørene vi har sammenliknet med.

Telenor tilbyr også en pakkeløsning, slik at det ville kostet til sammen 49 kroner dersom du hadde gjort alle eksemplene samme dag. Likevel er Telenor dyrere enn de tre andre.

Musikk er dyrt

Vår prisoversikt viser at streaming av musikk er klart dyrest av våre eksempler.

Da kan man jo bare tenke seg hvor dyrt det vil være å streame video, for eksempel et nyhetsinnslag på en nettavis eller en artig video på YouTube. Det bør nok ikke gjøres på stranda, men heller et sted hvor man har tilgang på Wi-fi.

Les også: Dette er skurkenes skrekk-app

Noen tilbyr makspris

Det finnes løsninger for deg som ikke klarer å ha full kontroll på mobilbruken i utlandet. Netcom og Telenor tilbyr for eksempel en datasperre på 500 kroner per måned over hele verden. Kunden kan selv øke eller senke denne beløpsgrensen.

Dette er noe også One Call skal tilby etter hvert.

– Vi jobber med lansering av makspris per dag for mobildata i utlandet, som vil gjøre datakostnadene vesentlig lavere for kundene våre. Lanseringen vil skje senere i sommer, så snart den tekniske løsningen er klar, sier Frode Elverum, produktgruppesjef i One Call til TV 2 hjelper deg.

Les også: Mobilekspert advarer mot elendig telefon

Hvorfor er de dyrest?

– Hvorfor er Telenor dyrest av disse fire?

– Vi har forsøkt å lage prismodeller som samsvarer godt med typisk kundebruk. Hadde du benyttet andre eksempler på bruk, ville rangeringen blitt annerledes. For bruk mellom 22-31 MB pr. dag har Telenor markedets billigste roamingpriser for privatkunder i EU/EØS-land (ref vår pris på 49 kr per dag for inntil 30 MB sammenlignet med NetComs 39 kr per dag for inntil 20 MB, OneCall og Tele2s 5 kr/MB og Network Norway 15 kr/MB), sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

– Telenor etterstreber stadig lavere priser for kundene våre når de er på reise i utlandet. Nylig har vi kommet med markedets laveste USA-pris, og vi skal jobbe videre med formål å gjøre det stadig mer attraktivt for kundene våre å bruke mobilen i utlandet uansett om de er på Mallorca eller i Miami.

– Telenor har allerede attraktive tilbud på dataroaming innenfor EU, og mer vil komme, uten at jeg nå ønsker å forskuttere hva som blir neste fra oss her. Vi skal gjøre det stadig mer attraktivt for kundene våre å bruke mobilen i utlandet. Pris, kvalitet, enkelhet og forutsigbarhet henger her nøye sammen, sier Krokan.

Prisene er innhentet uke 26, 2012.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter