– Vi ber om at det settes ned en granskingskomité lik den som ble nedsatt for å etterforske drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri, sier Saeb Erekat, palestinernes sjefforhandler og representant for den palestinske selvstyremyndigheten, onsdag.

Tirsdag meldte TV-kanalen Al Jazeera at en sveitsisk undersøkelse viser at Arafat, som døde i 2004, ble forgiftet av det radioaktive stoffet polonium.

Laboratorieundersøkelsene baserer seg på biologiske prøver av Arafats eiendeler. Eiendelene, blant annet klær, ble overlevert til kona Suha på militærsykehuset i Paris, hvor ektemannen døde.

Oppsto rykteflom

– Konklusjonen er at vi fant en betydelig andel polonium i disse prøvene, sier François Bochud, lederen for strålehygienisk institutt på universitetet i Lausanne.

Yasser Arafat døde 11. november 2004 etter flere ukers behandling, og franske tjenestemenn har med henvisning til personvernet ikke offentliggjort detaljer om dødsårsaken.

Det har vært med på å skape en rykteflom om hva den palestinske lederen faktisk døde av. Palestinske undersøkelser gjennomført i 2005 utelukket kreft, aids og forgiftning.

Vil undersøke Arafats lik

Nå forteller Tawfiq Tirawi, som i sin tid ledet en palestinsk gransking av Arafats død, at han har vært i møte med palestinernes president Mahmoud Abbas om saken.

– Jeg anbefalte ham å godkjenne en analyse av martyrens lik, og Abbas var enig i dette forutsatt at familien godtok det, sier Tirawi. (©NTB)