Det er det amerikanske firmaet OraSure Technologies som har utviklet to hjemmetester som kan påvise hiv-viruset. Ifølge en rapport fra The Australia and New Zealand Horizon Scanning Network (ANZHCN), får du i løpet av kun 20 minutter svar på om du er smittet av viruset som på sikt utvikles til aids.

Blod eller spytt

De to testene, OraQuick Rapid Hiv-1 antistofftest og OraQuick Advance Rapid Hiv-1/2 antistofftest, er laget for bruk både i klinikker og hjemme. De krever derfor ingen spesialkunnskaper eller ferdigheter.

I den ene testen brukes blod enten fra en finger eller fra armen, mens du i den andre også kan bruke spytt.

450 såkalte høyrisikopersoner har blitt testet med begge testene. Resultatene fra de nye testene ble så sammenlagt med resultater fra den vanligste formen for hiv-testing vi har i dag (en såkalt EIA-test som bekreftes med western blot).

Alle deltakerne ble testet både med spytt og blod.

LES OGSÅ: Mann kurert for hivsmitte

100 prosent samsvar

Etter testene fikk 146 av 450 personer bekreftet hiv-smitte. Sammenlignet med dagens testmetode samsvarte resultatene med 100 % i tre av fire tilfelle. På testen med blod var sensitiviteten 100 prosent, mens spesifisiteten var 99,7 prosent. På spyttesten var begge resultater 100 prosent samsvar.

Begge de to testene er så langt godkjent av det amerikanske Food and Drug Administration FDA for bruk utenfor kliniske laboratorier. Testene er forventet tilgjengelig for salg i 30.000 amerikanske utsalgssteder fra oktober.

LES OGSÅ: Pille skal beskytte mot hiv

Kun én av 5000 feil

Ifølge FDA vil feilprosenten for testene være på rundt én falsk negativ test per 5000.

Når testene blir tilgjengelige i Norge har ikke Kunnskapssenteret opplysninger om så langt.

Ifølge Norsk helseinformatikk påvises det mellom 200 og 250 nye tilfeller av hiv i Norge hvert år. Per 31.12.2009 var det registrert totalt 4368 hivsmittede i Norge, hvorav 2931 menn og 1437 kvinner.

ANZHCN, som har skrevet rapporten om testene er en del av Helsedirektoratet i Australia, og samarbeidspartner med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester i Norge.