Mens vold ellers i samfunnet går ned, har fysiske angrep mot politiet økt i antall. Over 60 prosent av alle landets polititjenestemenn opplevde vold i tjeneste i fjor.

Et av de groveste eksemplene fant sted i Oslo natt til 20. mai da en 33-årig politibetjent ble angrepet og fikk hodet trampet i asfalten så hjerneskallen knuste.

Han overlevde, men det er uvisst om han kommer tilbake i jobben som politi igjen.

– Var lite om å gjøre

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg overlevde dette, forteller 33-åringen til Politiforum, to uker etter det brutale overfallet.

Han husker alt som skjedde før alt ble svart:

– Rett før jeg kom frem, så jeg at en person var borte og sparket offeret som lå på bakken. Denne gjerningsmannen tok jeg kontroll på, sier han.

33-åringens kollega ble vitne til overfallet, og har forklart at hun nærmest ropte «ta deg for, ta deg for» før hun måtte kaste seg imellom og redde 33-åringen mot flere spark.

– Jeg vet at det der og da var lite om å gjøre. Noen flere spark mot hodet, og det kunne vært over. Min stasjonssjef sa rett ut at man vanligvis ikke overlever slik brutal vold, sier 33-åringen til Politiforum.

LES OGSÅ: Politisjefen trodde kollegaen var død etter volden

– Statistikken viser en klar økning i vold mot politiet generelt. Vi ser også at volden blir grovere, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen (PHS) til NTB.

Økt voldsrisiko

Hun påpeker at volden ofte utføres av folk i kriminelt belastede miljøer der politiet er sett på som hovedfiende. De ser det som legitimt å angripe politiet og terskelen for å gjøre det blir enda lavere hvis de i tillegg er ruset.

I en artikkel i Politiforum påpekes det at volden ofte skjer på den tiden av døgnet da alle utesteder stenger og politiet står overfor mengder av fulle folk som velter ut av byens vannhull samtidig.

Også i Stavanger og Sandnes har det den siste tiden vært en rekke dommer for vold utøvd mot politiet på nattetid i helgene.

– Risikoen for å bli utsatt for vold i tjeneste har økt betraktelig, sier Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, til ABC Nyheter.

Han mener politiet over tid har funnet seg i for mye, både av trakassering, å bli spyttet på og utsatt for vold i tjeneste. (NTB/TV 2)