Flere historier forteller om unge jenter, og noen gutter, som blir lurt av falske fotografer i håp om bli modell. Med løfte om karriere i Paris eller New York blir de kontaktet på gata eller gjennom sosiale nettsteder.

Mange opplever at modellbyrået ikke var et modellbyrå, men bare en fotograf med et studio hjemme hos seg.

For mange blir opplevelsene med såkalte hobbyfotografer enda verre.

LES OGSÅ: Siktet hobbyfotograf kontaktet jenter på Facebook

Utnytter jenter

– Noen ganger har det gått så langt at de har blitt utsatt for seksuelt misbruk, sier leder Elisabeth Løland i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

– Men mange har blitt presset til å gå litt lenger når det kommer til å kle av seg eller opplever at bildene brukes i en annen sammenheng enn det som var tenkt, legger hun til.

Det er slike historier som har fått KrFU til å foreslå en sertifiseringsordning for modellbyråer.

– Gjennom en slik ordning kan seriøse modellbyråer bevise at de kan gi modeller en skikkelig kontrakt, muligheter til å se på bildene og hindre publisering av dem de er ukomfortable med, forteller Løland.

- Et merke vil kunne vise jenter at her blir man ikke utnyttet, sier KrFU-leder Elisabeth Løland. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / TV 2)

LES OGSÅ: Lokker med premien «dag som modell» – unge ender opp med tusenvis i regning

«Svanemerket» modellbyråer

På samme måte som svanemerket forteller forbrukere at de tar gode miljøvalg og produsentene til å lage miljøtilpassede varer og tjenester, skal modellbyråer merkes for å vise at her er det trygt å bli tatt bilde av og at her tas modellene på alvor.

– Merket vil kunne brukes på modellbyråer og på produkter og reklamesider for å vise at de er et seriøst byrå med skikkelige kontrakter. Det forteller modeller at der blir man ikke utnyttet, sier ungdomslederen.

– Hvordan skal man følge opp de som blir ansett som seriøse modellbyråer?

– I starten bør kontroller initieres av staten, men etter hvert må bransjen selv ta over, avslutter Løland.

LES OGSÅ: Modellsanking i skoletiden