Åtte personer var om bord i den ti meter lange arbeidsbåten da den forliste ved et oppdrettsanlegget i Store Kufjorden i Finnmark tirsdag.

Seks klarte å berge seg i land, mens en kvinne (42) og hennes datter (1) døde.De omkomne er lokalisert i rorhuset på fartøyet, som ligger på 43 meters dyp.

Onsdag forberedte dykkere seg på å hente opp de omkomne. Dybden gjorde at dykkerne ville bruke trykkammer under operasjonen.

Et trykkammer ble sendt fra Tromsø og var onsdag formiddag på plass på motsatt side av fjorden fra der havaristen ligger. Politiet i Vestfinnmark opplyser til tv2.no at trykkammeret ventelig ville være operativt ved 12-tiden.

DÅRLIG VÆR: Det er grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta RS "Ulabrand", i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag (Foto: Kjetil Braaten / Redningsselskapet / NTB scanpix)

Skal tåle tøffe tak

Administrerende direktør John Binde i Norway Royal Salmon (NRS) reiste onsdag fra Trondheim til Finnmark i forbindelse med ulykken. Selskapet eier NRS Finnmark, hvor ulykken skjedde.

– At båten går rundt, skjønner jeg ikke. Den har en kran som kan løfte 2,3 tonn og skal kunne håndtere mye vekt og tunge operasjoner, sier Binde til tv2.no.

Båten «Maria» er en hurtiggående arbeidsbåt. Fartøyet er 10,1 meter langt og 3,3 meter bredt og er mindre enn et halvt år gammelt. Båten ble levert til NRS Finnmark 17. januar 2012.

Ifølge Binde er det levert mange slike båter, og det er en velprøvd konstruksjon.

Daglig leder Bård Meek-Hansen ved Grovfjord Mekaniske Verksted sier at ulykken er dypt tragisk og ønsker ikke å spekulere i ulykkesårsaken.

– Det eneste vi har lyst til å si, er at båten er bygget i henhold til Nordisk Båtstandard for Yrkesbåter under 15 meter, og tilfredsstiller alle kravene i dette regelverket, skriver Meek-Hansen i en epost til tv2.no.

Dårlig vær

Onsdag var omstendighetene rundt ulykken fortsatt uklare. Seks personer oppsøkte to ansatte som var på jobb ved oppdrettsanlegget, som ligger et par hundre meter fra land. Været var dårlig, og de ba om assistanse.

Det var trolig da de ansatte skulle skysse dem i land med arbeidsbåten at ulykken skjedde.

Operasjonsleder Tommy Flåten i Vestfinnmark politidistrikt ville onsdag formiddag ikke si noe om omstendighetene rundt ulykken.

– I går var hovedfokuset redningsaksjonen. I dag er det første prioritet å få opp de døde. Vi har en formening om hvorfor båten gikk rundt, men vi har seks overlevende som skal avhøres og det vil bli gjort videre etterforskning i saken, sier Flåten.

Klokken 12 ble det arrangert en minnemarkering med de overlevende.

VELPRØVD KONSTRUKSJON: Maria er en hurtiggående enskrogsbåt av en type som er mye brukt langs kysten. (Foto: Grovfjord Mek Verksted/NTB scanpix)