UNIK: Johan Kaggestad lae seg imponere av Peter Sagans fysikk. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)
UNIK: Johan Kaggestad lae seg imponere av Peter Sagans fysikk. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)

Derfor vinner Sagan så overlegent

– Hele gutten virker som solid stål, sier Johan Kaggestad.

Boulogne Sur Mer (TV 2 Sporten): Peter Sagan gjorde som han ville med konkurrentene på gårsdagens etappe til Boulogne Sur Mer. Slovaken feiret sin andre Tour-seier med å imitere Forrest Gump da han syklet over målstreken.

– Forrest Gump fikk beskjed om å løpe, så løp han. Jeg fikk beskjed om å vinne, og så vant jeg, sa Sagan til tv2.no.

LES: Slik forklarer Sagan seiersdansen: – Jeg var Forrest Gump

– Virker som solid stål
En av dem som har latt seg begeistre over Sagan er TV 2 Sportens sykkelkommentator Johan Kaggestad. Han mener Sagan har unike fysiske forutsetninger.

– For det første har han en fantastisk motor. Nå har jeg ikke testresultatene hans, men vi vet fra fysiologen i Liquigas at det er oppsiktsvekkende testresultater. I tillegg virker han styrkemessig kjempe gjennomtrent. Han har opplagt hatt en allsidig idrettsbakgrunn. Sagan var jo juniorverdensmester i terrengsykling og sølvvinner i junior-VM i cyclocross. Han har sikkert drevet med mye annen idrett også, for han virker som solid stål hele gutten, skryter Kaggestad.

Kaggestad har fulgt med på Sagan over lengre tid. Han la for alvor merke til supertalentet i 2010.

– 17. januar 2010 trådte han inn på scenen. Vi oppdaget ham med en gang. Christian og jeg kommenterte et kriteriumsritt i Sydney. Da var han i brudd med Lance Armstrong, og vi lurte på hvem denne gutten var. Jeg husker også 4. etappe i Tour Down Under, opp Willunga Hill, i 2010. Da satt Sagan sammen med Luis Leon Sanchez, Alejandro Valverde og Cadel Evans opp denne bakken. Han hadde knapt fylt tjue år, minnes kommentatoren.

– Han får all kraft ned i pedalene
Og det er nettopp Sagans evne til å tåle melkesyre som har skaffet ham to etappeseirer i Tour de France.

– Han har en enorm evne til å takle høye laktatverdier. Hele bevegelsesapparatet hans er bra. Han sitter veldig stabilt på sykkelen. Det tyder på at han har en formidabel styrke i buk, hofteleddsbøyere, bekken og rygg. Han får all kraft ned i pedalene. Han har også en enorm evne til å restituere seg. Sagan har vært gjennom et hardt rittprogram, men han leverer den ene store prestasjonen etter den andre. Vi har sett at han har vært med i finalen i Milano-San Remo, Amstel Gold Race og Flandern rundt, ritt på over 260 kilometer. Han har en voldsom aerob evne, og han har en voldsom evne til å tåle syre. Han var jo ikke engang stiv i muskulaturen i den siste bakken i går, sier Kaggestad.

– Mentalt sterk
Sagan kan minne litt om Edvald Boasson Hagen i intervjusituasjoner. Han gjør ikke så mye ut av seg. Konkurrentene ofrer han ikke mange kalorier på.

– Han er opplagt mentalt sterk. Det er artig å høre på intervjuer før start. Han blir ofte spurt om andre konkurrenter. Han har opplagt respekt for dem, men han sier hele tiden at han må konsentrere seg om seg selv. Og da går det jo som regel bra, sier Kaggestad.

Sykkelkommentatoren er spent på om Sagan etter hvert utvikler seg til å bli en sammenlagtrytter.

– Det blir spennende å se, men først skal han vinne Flandern rundt, Amstel Gold Race og Milano-San Remo, humrer Kaggestad.