Søsterpartiet til Høyre i Sverige, har nylansert seg som det moderne arbeiderpartiet. Nå lanserer de en ny «jobbpakt» mellom staten, fagforeningene og næringslivet som skal få fart på sysselsettingen i landet.

Sverige har i likhet med resten av Europa rakst økende arbeidsledighet, og særlig er den økende ledigheten blant unge en utfordring.

– Den nye LO-lederen sier at han er klar til å gjøre store grep for å få ned arbeidsledigheten blant unge, sier statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Den nye «jobbpakten», som ble lansert under politikeruken i Almedalen, skal om det går som statsministeren i nabolandet håper føre til at 30.000 unge får jobb.

Metallarbeiderforbundet, Kommuneforbundet og handelsforbundet i nabolandet har allerede signert avtalen med regjeringen, som betyr at de ansatte får lavere lønn, men til gjengjeld skal bruke en del av arbeidstiden till yrkesintroduksjon og utdanning.

– Vi nya Moderater liker den svenske modellen, og i dag skal jeg fortelle hvordan vi skal etter den i arbeid, sa Reinfeldt i sin tale under politikeruken på Gotland.

Det borgerlige regjeringspartiet har hentet mange frustrerte velgere fra Sosialdemokratene, men de siste meningsmålingene tyder på at mange av LO-medlemmene nå er tilbake på venstresiden etter at Sosialdemokratene i vinter byttet leder.

LES OGSÅ: Moderaterna går fram i Sverige