Nå kan du få svaret på hvordan universet ble til.

Følg presentasjonen fra Cern direkte i videovinduet øverst fra klokken 10.

Venter i spenning

Forskerne kan nemlig ha funnet Higgs-partikkelen, også kalt «Gudspartikkelen». Forskningssenteret Cern skal holde en pressekonferanse onsdag formiddag, og i forkant svirrer ryktene om at de altså kan ha funnet nøkkelen til å forstå universet.

Verdens fysikere venter i spenning på Cern-forskernes resultater.

Det vil i så fall kunne avgjøre et langt og intenst forskningskappløp.

Langt kappløp

Higgs-partikkelen vil hjelpe å forklare hvorfor partikler har masse, noe som fyller et gapende hull i dagens beste teori på hvordan universet fungerer.

Forskerne har blant annet bygget en akselerator med navn «Large Hadron Collider» som brukes i letingen etter «gudspartikkelen». Maskinen har en prislapp på svimlende 50 milliarder kroner.

Nærmere 6000 fysikere, andre forskere og studenter jobber med Higgs boson daglig, delt på to ulike forskergrupper i CERN: ATLAS og CMS.

– Vi er cirka 30 personer i Norge som jobber med dette, sier Alex Read til VG Nett.

Han er professor i eksperimentell partikkelfysikk og er blant CERNs forskere.

Jakten startet i 1964

I tillegg til det europeiske forskningssenteret har det pågått en tilsvarende partikkeljakt ved akseleratoren Tevatron utenfor Chicago. Sistnevnte er eldre enn LHC som brukes i Cern.

Men til tross for at Tevatron nå er pensjonert er Fermilab som står bak, fortsatt med i kappløpet. Samtidig som Cern annonserte sin pressekonferanse slapp konkurrenten en pressemelding hvor de presenterer sine siste resultater. Her hevder de å ha funnet den sterkeste indikasjonen på at Higgs-partikkelen finnes, skriver Forskning.no.

Men det er også en feilmargin som må legges inn. Risikoen for at Tevatron-funnene skyldes en statistisk tilfeldighet er én til 550, ifølge Fermilab. Det gyldne kriteriet for at en ny partikkel skal godkjennes er at tilfeldigheten er på én til en million.

Jakten på Gudspartikkelen startet i 1964 med at den britiske fysikeren Peter Higgs mente at det måtte finnes et felt som brer seg gjennom universet - på samme måte som at atmosfæren brer seg rundt jorden.

Nå kan altså forskerne ha funnet svaret.

(Kilde: Forskning.no)