En mor og et barn er funnet omkommet etter at en oppdrettsbåt gikk rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark tirsdag ettermiddag.

Det bekrefter Vestfinnmark politidistrikt.

– HRS fikk beskjed klokken 19.12 om at det var gjort observasjoner av to personer inne i båten som ligger på cirka 50 meter dyp, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Thor-Eirik Torkildsen til TV 2.

Han har lang maritim erfaring fra blant annet Hurtigruten, og forteller at vindforholdene i fjorden er spesielle, med kraftig vind og bølger. Dette gjorde redningsaksjonen vanskelig.

Artikkelen fortsetter under intervjuet med Torkildsen.

Vanskelige værforhold

De ekstreme værforholdene har gjort letearbeidet vanskelig for de involverte i leteaksjonen.

– Det var så vanskelige forhold at en redningsskøyte måtte vente en stund før de kunne sette ut dykkere, sier Torkildsen.

Han forteller at det nå er Vest-Finnmark politidistrikt som nå har overtatt koordineringen av hendelsen.

Hentes ikke opp tirsdag

– Vi tok over hendelsen klokken 19.30, frem til da var det en redningsaksjon, sier politimester i Vest-Finnmark Torbjørn Aas til tv2.no.

Aas opplyser at barnet er mindreårig, mens kvinnen skal være i 40-årene.

Det vil ikke bli dykket etter de omkomne før tidligst onsdag.

– På grunn av begrensninger i dykketiden, må nye dykkere fraktes til stedet. Dykkere som kan hente ut de omkomne må ha trykkammer tilgjengelig, og dette har det ikke vært mulig å få rekvirert før tidligst onsdag morgen, sier rådgiver Anne Tørseth i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

En båt fra Kystverket med en miniubåt om bord er ventet til stedet rundt midnatt for å se til at havaristen blir liggende der den er.

Kriseteam i kommunen

Alta kommune har etablert sin kriseledelse etter ulykken, og koordinator for kriseteamet i Alta kommune, Kenneth Johansen, forteller at de nå forbereder seg på å ta i mot de overlevende og pårørende etter ulykken.

– Vi forbereder oss så vi skal være best mulig rustet til de kommer tilbake til kommunen, sier Johansen til tv2.no.

Noen av de overlevende skal være på vei til Alta, og Johansen opplyser at de jobber for oppfølging av nærmiljøet.

Svømte 200 meter

To personer var savnet mens seks personer kom seg på land da en oppdrettsbåt gikk rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark tirsdag ettermiddag.

De seks personene klarte å svømme 200 meter inn til land og skal ha varslet Hovedredningssentralen klokken 14. Havaristen er en 30 fot stor arbeidsbåt. Båten sank etter at den gikk rundt. Den ble lokalisert av dykkere klokka 16.25 på cirka 50 meters dyp.

En av de seks som svømte til land ble med kystvaktskipet ut igjen for å vise hvor havariet fant sted.

Flere båter ble satt inn i søket etter de savnede, men det dårlige været i området gjør det umulig å bruke helikopter i søket. Båten som gikk rundt tilhører selskapet Norway Royal Salmon (NRS).

LES OGSÅ: Seks reddet, to savnet etter havari i Finnmark

– Kjenner ikke årsaken

Pressemedarbeider Irene R. Skaue ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) har ingen informasjon om alderen på de savnede.

Er det dårlige været som er årsaken til ulykken?

– Vi kjenner ikke årsaken til ulykken så langt, sier Skaue.

– Vanskelig å forstå

Direktøren i Norway Royal Salmon (NRS), Jon Binde, forteller til Altaposten i 18-tiden at situasjonen er uoversiktlig.

Bare to av de totalt 8 personene innblandet skal være fra NRS. Hva de øvrige gjorde på det flytende oppdrettsanlegget er uklart.

– Vi har fått høre at de som la til trengte assistanse og derfor henvendte seg til oppdrettsanlegget vårt. De trengte hjelp til å komme seg til land. Våre folk tilbød seg å hjelpe, men på tur inn har båten vår havarert. Hva som er årsaken til dette, det vet vi ikke.

Båten var ny i januar

Den 30 fot store, hurtiggående oppdrettsbåten «Maria» var ny i januar i år.

– Det er veldig vanskelig å forstå hvordan denne båten kunne kantre. Den er vel 30 fot stor, 3,5 meter bred og med overbygg. Båten er hurtiggående og skal være godt egnet til bruk under slike forhold, sier han til Altaposten.

Kystvaktskipet Nordkapp, redningsskøytene Ulabrand og Vekteren, MS Rygerskyss, ambulansebåten Asheim og dykkere fra Alta deltok i leteaksjonen ytterst i fjorden utenfor øya Seiland sørvest for Hammerfest.

I tillegg rekvirerte HRS et Sea King-redningshelikopter fra Banak, men været var for dårlig til at dette kunne brukes i søket.