Nordmenn er som kjent et reiseglad folk, som gjerne setter seg på flyet for å slikke sol i land lengre sør på kontinentet. Årets sommerferie er i gang for mange av oss, og det betyr også at flyturen nærmer seg med stormskritt.

Irriterende medpassasjerer

Hvis du har en lang flyreise i vente er det gjerne mye man håper å unngå når man setter seg ned i flysetet.

Hvem er egentlig personen du skal sitte, sove og spise ved siden av de neste timene? Hva irriterer man seg mest over ved sidemannen når man er ute og flyr?

Ifølge Ekstrabladet har det blitt gjennomført en brukerundersøkelse av Skyscanner, der britene forklarer hva de synes er mest irriterende ved sine medpassasjerer.

Her mener flest at de helst vil unngå å se menn med rørleggersprekk.

På en god andreplass kommer folk med svettemerker under armene, for hele 22 prosent av passasjerene vil gjerne slippe illeluktende personer når de er på flyreise.

Les også: Unngå kortsvindel i ferien

Den komplette listen over hva som irriterer oss med medpassasjerer ser slik ut:

1. Rørleggersprekk (28 prosent)

2. Svettemerker under armene (22 prosent)

3. Synlig ølmage (18 prosent)

4. Upassende budskap på t-skjorter (12 prosent)

5. Hvite tennissokker i sandaler (ni prosent)

6. Kvinnelig kløft (fire prosent)

7. Menn med hårete brystkasser (to prosent)

8. Smykker som lager lyd (to prosent)

9. Fotballtrøjer (én prosent)

10. Flip-flaps type sandaler (en halv prosent)

Hva irriterer du deg mest over? Vær med å stem her:

Les også: Dette handler nordmenn på nett

Fulle folk og urolige barn

De norske flyselskapene SAS og Norwegian opplever også at norske reisende gir beskjed om at de er irriterte og misfornøyde etter flyreisen på grunn av sine medpassasjerer.

BOOKES OM: Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian opplyser at passasjerer som ikke rekker sine flyvninger blir booket om til andre avganger. (Foto: Norwegian)

– Noen reagerer på sidemannen som snakker høyt og «stjeler armlenet ditt», mens andre reagerer på at passasjeren bak bruker nakkestøtten på setet til å lene seg på, sier Norwegians informasjonssjef, Lasse Sandaker-Nielsen til tv2.no. Han informerer imidlertid om at de aller fleste passasjerene stort sett oppfører seg eksemplarisk.

I SAS får de ikke mange klager i forhold til hvor mange kunder de flyr årlig, men de fleste episodene som oppstår løses ombord.

– Støyende og ubehagelige medpassasjerer kan være tema i klagene. Ellers får vi noen ganger klager på at barn sparker i seteryggen foran. Dette kan irritere den som sitter i setet foran selvsagt. Det vi anbefaler er at man gjør vårt kabinpersonale oppmerksom på dette, slik at de kan snakke med barnet, eller de voksne som reiser sammen med barnet, sier informasjonssjef i SAS, Knut-Morten Johansen, og legger til.

– Mange tror kanskje at det er urolige barn, og barn som reiser alene som irriterer medpassasjerer mest, men det er det ikke. Det er nok helst voksne som skaper det største ubehaget for andre. Alvorlighetsgraden varierer, og i disse tider kan man vel registrere tilfeller av at noen har startet ferieturen på flyplassen ved å innta litt mye alkohol.

Les også: Slik holder du barna i ro i baksetet

Hva gjør du hvis du er misfornøyd?

Det er flere råd flypassasjerer bør følge når de er ute og reiser i disse travle ferieukene.

– Vi oppfordrer våre passasjerer til å bruke sunt folkevett, finne setet sitt raskt og trekke til siden når andre passasjerer skal forbi. De bør huske på at de deler plass med nesten 200 andre mennesker og tenke seg om før de for eksempel skifter bleie på barnet sitt i flysetet, sier informasjonssjef i Norwegian.

Hvis man sitter på flyet og er misfornøyd med sidemannen er det enkleste ofte det beste.

– Å snakke med sine medpassasjerer om eventuelle uoverenstemmelser kan være en god idé, oppfordrer Sandaker-Nielsen.

– Ta kontakt med kabinpersonalet. De er profesjonelle i å håndtere ulike situasjoner om bord. Er det ledige plasser i flyet, så er vi fleksible med å tilby andre seter. Det er ikke bra om medpassasjerer forringer det som skal være en hyggelig flytur, avslutter Johansen i SAS.

Hva synes du er det verste med dine medpassasjerer på flyreisen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.