ETTERSØKT: Konvertitten og småbarnsmoren Samantha Lewthwaite knyttes til terroraktiviteter i Kenya. Allerede i 2005 ble hun kjent i Storbritannia som enken til en av selvmordsbomberne i London.
ETTERSØKT: Konvertitten og småbarnsmoren Samantha Lewthwaite knyttes til terroraktiviteter i Kenya. Allerede i 2005 ble hun kjent i Storbritannia som enken til en av selvmordsbomberne i London.

Irsk småbarnsmor (28) ettersøkt for terrorangrep

Småbarnsmoren fra Nord-Irland er mistenkt for å stå bak et terroristangrep i Mombasa i Kenya. Kvinnen har fått kallenavnet «Den hvite enke».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antiterrorjegere fra britisk og nordirsk politi er satt inn i jakten på småbarnsmoren Samantha Lewthwaite.

Tjenestemenn fra Scotland Yards antiterrorenhet er på vei til Kenya for å bistå i etterforskningen etter forrige ukes angrep mot en bar. Tre personer ble drept og 25 skadet da baren de satt i ble angrepet med granater mens de så på EM-kamp.

– Vi mistenker at Samantha Lewthwaite var aktiv i angrepet på baren, opplyser en tjenestemann fra kenyanske myndigheter til avisen Belfast Telegraph.

Konverterte som 17-åring

Samantha Lewthwaite er født i England, men vokste opp i Banbridge i Nord-Irland med en britisk soldat som far og en katolsk mor.

Foreldrene ble separert da hun var 11, noe hun skal ha tatt svært tungt. Dette førte til at hun søkte trøst hos muslimske naboer, ifølge avisen The Telegraph.

Samantha konverterte til islam da hun var tenåring og tok navnet Sherafiyah.

På det som hevdes å være hennes blogg står det at hun tar avstand fra et tidligere «liv i synd».

Hun skriver videre hvordan hun hyller jihad.

– Ja, jeg er en kvinne, men jeg er en kvinne som tror på Jihad og islamsk herredømme.

I bloggen står det også at hun ser fram til at Kenya blir en islamsk stat.

Var gift med selvmordsbomber

28-åringen har vært på rømmen med sine tre små barn siden desember etter at kenyansk politi mistenkte henne for å planlegge en serie angrep i Mombasa.

Lewthwaite skal ha tilknytning til en terrorgruppe i Somalia med bånd til Al-Qaida.

28-åringen var gift med Jermaine Lindsay, mannen som sprengte seg selv og 26 andre i lufta under terrorangrepene mot Londons kollektivsystem 7. juli 2005.

Nå jakter etterretningsagenter og politi på «Den hvite enke» i Kenya. En kvinne med Lewthwaites beskrivelse skal ha blitt observert i nærheten av baren som ble angrepet i Mombasa 24. juni.

Kvinnen tok ifølge kenyansk politi seg inn i landet over grensen fra Tanzania med et falskt pass, og ble etterlyst i Kenya tidligere i år etter at det ble utstedt arrestordre. Politiet offentliggjorde da et bilde av henne sammen med en uidentifisert mann, og mente kvinnen kunne knyttes til terrorplaner.

Men hun er ikke den eneste konvertitten som skaper frykt i etterretningsmiljøene.

Jakter nordmann

En etnisk norsk mann skal ifølge nyhetsbyrået AP ha fått terroristtrening i Jemen og er klar til å slå til mot et mål. Ifølge kildene som skal være tre ulike europeiske etterretningstjenester er et passasjerfly et sannsynlig mål.

En etnisk norsk mann har mindre sjanse for å bli oppdaget av terrorjegere enn for eksempel en med arabisk utseende. Nordmannen som skal være i 30-årene har konvertert til islam og skal ha et plettfritt rulleblad.

Etterretningstidsskriftet Intelligence Online skrev i slutten av juni at Saudi-Arabia er sterkt involvert i Jemen.

Ved hjelp av ubegrensede økonomiske midler skal saudisk etterretning ha finansiert et nettverk av 30.000 informanter i områder hvor al-Qaida og den tilknyttede organisasjonen Ansar Alla holder til.

Dette nettverket skal være amerikanske myndigheters hovedkilde for etterretningsinformasjon fra Jemen.

Den amerikanske tv-kanalen CBS' terrorekspert, den tidligere etterretningstoppen John Miller, sier i en fersk analyse at en nordmann med plettfritt rulleblad er perfekt for Al-Qaida.

– Å bruke en norsk konvertitt stemmer overens med al-Qaidas taktikk med å bruke terrorister som ikke faller inn under den vanlige terroristprofilen, sa Miller til CBS.

Her i Norge er problemet for etterretningstjenesten at en person som får terrortrening, ikke gjør noe ulovlig før vedkommende inngår et forbund om å utføre terrorisme.

Hodepinen for etterretningstjenestene skal nå være at de ikke aner hvor mannen befinner seg.

Flere konvertitter involvert i terror

«Den hvite enke» føyer seg inn i en av rekke europeiske og amerikanske statsborgere som har konvertert og deretter blitt radikalisert.

Amerikanske Adam Pearlman konverterte til islam i 1995, i en alder av 17 år. Han skal ha dratt til Pakistan rundt tre år senere, hvor han sa han jobbet som journalist. I virkeligheten var han propagandamann for Al-Qaida, hvor han raskt steg i gradene og ble en av Bin Ladens nærmeste hjelpere.

ETTERLYST: Azzam al-Amriki steg raskt i rekkene, og ble en av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere. (Foto: AP Photo/IntelCenter/AP)

Pearlman opererer nå under navnene Adam Yahiye Gadahn og Azzam al-Amriki, og er etterlyst av amerikanske myndigheter for forræderi og støtte til Al-Qaida. Han er den første amerikanske statsborgeren som er blitt siktet for forræderi på over femti år, ifølge nyhetsmagasinet The New Yorker.

Den belgiske kvinnen Muriel Degauque var født katolikk, men konverterte til islam da hun giftet seg med en muslimsk mann. Hun ble raskt radikal i sitt religiøse syn, og i 2005 gjennomførte Degauque et selvmordsangrep mot amerikanske soldater. Bare én av soldatene ble imidlertid skadet.

LES OGSÅ: Muriel ble selvmordsbomber i Irak

Amerikanske Colleen LaRose, også kjent som «Jihad Jane», ble i 2009 arrestert for å ha planlagt å drepe Lars Vilks. Den svenske tegneren hadde fremstilt profeten Muhammed med hundekropp, og LaRose forsøkte å rekruttere andre radikale til å delta i et attentat mot ham.

«JIHAD JANE»: Colleen LaRose skulle være med på å ta livet av den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks. (Foto: AP Photo/SITE Intelligence Group)
LES OGSÅ: «Jihad Jane» erklærer seg skyldig

I februar i år ble tyskerne Christian Emde og Robert Baum dømt til henholdsvis 16 og 12 måneders fengsel for å ha vært i besittelse av dokumenter som kunne brukes til terrorisme. Blant dokumentene var oppskrifter på hjemmelagde eksplosiver, skriver BBC.

I april ble en italiensk konvertitt arrestert og siktet for å ha hjulpet en marokkansk mann som hadde planer om å angripe en synagoge i Milano. Flere andre konvertitter var også under etterforskning, ifølge den arabiskspråklige nyhetskanalen al-Arabiya.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp sier at konvertitter som radikaliseres til terrornettverk har klare fordeler ved at et norsk eller europeisk pass gjør det lett for dem å reise i vestlige land.

– De tror på ideologien, men samtidig mangler de motforestillingene på grunn av for liten kunnskap om religionen islam. Og siden de mangler «ektheten», kan de overkompensere gjennom å være overivrige og dermed bli sårbare, sier Ranstorp til tv2.no.