Hvert år begår rundt en million mennesker selvmord, mens 10 millioner til forsøker å ta sitt eget liv.

Det har tidligere blitt antydet at slike tragiske hendelser kan ha en sammenheng med infeksjon fra parasitten Toxoplasma gondii (T gondii), som spres gjennom kontakt med infisert katteavføring, rått eller lite stekt kjøtt eller uvaskede grønnsaker.

Nå bekreftes mistankene i den største undersøkelsen som er gjort på temaet, skriver forskning.no.

Les også: Du er en bakteriebombe

Øker risikoen

Danske, svenske, tyske og amerikanske forskere har samarbeidet om en studie av over 45 000 danske mødre, som er fulgt i opptil 14 år.

Resultatene viser at risikoen for selvmordsforsøk er 1,5 gang høyere hos kvinner med toksoplasmose, sammenlignet med damer uten en slik infeksjon.

– Vi kan ikke si med sikkerhet at T. gondii fikk kvinnene til å forsøke å ta sitt eget liv, men vi fant en prediktiv assosiasjon mellom infeksjonen og selvmordsforsøk senere i livet som berettiger videre studier, sier lege Theodor T. Postolache fra University of Maryland.

Han er hovedforfatter til forskningsrapporten som har blitt publisert i Archives of General Psychiatry.

Les også: Slik spiser du trygt

Ikke bekymret

Spesialist Kari Dyregrov ved Senter for krisepsykologi mener det ikke er noen grunn til bekymring.

– At dette har en direkte sammenheng, altså at parasitten direkte forårsaker selvmord er nok ikke tilfellet – og det sier heller ikke artikkelen så vidt jeg har fått referert. Da hadde det i så fall vært en verdenssensasjon. Det er mange faktorer som spiller inn og sammen ved et selvmord, og det er mange som har tatt livet sitt uten å ha vært i kontakt med katter, forteller hun til God morgen Norge, samtidig som hun presiserer at hun ikke har fått lest rapporten.

Les også: Hva ser du når du ser deg selv i speilet?

Usikkert hvordan det henger sammen

Studiets forskere anslår at omtrent en tredel av av verdens befolkning er smittet av parasitten T. gondii, som gjemmer seg i celler i muskler og hjernen - ofte uten å vise symptomer.

Dersom en kvinne får toksoplasmose mens hun er gravid, kan fosteret blir skadet. Derfor gjøres det ofte tester i forbindelse med svangerskap. Teamet av forskere har analysert data fra 45 788 kvinner som fødte barn i tidsrommet 1992 til 1995.

Men forskerne kan ikke si noe sikkert om hvordan infeksjonen henger sammen med selvmord. Risikoen for å bli smittet avhenger av atferd, knyttet til både kattehold og spisevaner. Derfor kan underliggende faktorer også gi økt risiko for både toksoplasmose og selvmord.

– Men vi håper at denne undersøkelsen en dag vil hjelpe oss å finne måter å redde liv som ender altfor tidlig grunnet selvmord, sier Postolache.

Les også: Ny hiv-vaksine klar for utprøving

Infiseres oftere gjennom rått kjøtt

Parasitten kan bare formere seg i kattenes tarmer, hvor den lager sporer som kommer ut med kattebæsjen.

Mennesker kan bli smittet ved å få katteavføring i munnen, spise uvaskede grønnsaker, drikke vann fra en forurenset kilde, eller ved å spise rått eller lite stekt kjøtt.

Postolache poengterer at det er større risk å infiseres gjennom å spise rått kjøtt eller uvaskede grønnsaker.

– Folk trenger ikke å kvitte seg med katter på grunn av studiet, sier han.