– Vi er overrasket over hvor få unge som vil gå til banken for å få råd, sier Knut Dyre Haug, forbrukerøkonom i Storebrand.

– Det er avgjørende at den som ber om råd, får anbefalinger som passer vedkommendes situasjon. Kanskje har ikke bankene vært flinke nok til å se de unges behov, sier Dyre Haug.

Se også: Ble omsider trodd av banken etter kortsvindel

Byttet bank

Magnus Vik Magnussen (29) byttet bank for å få tilgang på Storebrands forbrukstjeneste som gir oversikt over hva han bruker penger på.

– Jeg byttet bank for å få oversikt over utgiftene mine. Jeg gikk ikke rundt og savnet et slikt verktøy, men når jeg så reklame for det, tenkte jeg at det hadde vært veldig praktisk å ta i bruk, så jeg byttet bank omtrent dagen etter, sier Vik Magnussen.

– Jeg er ikke økonom, men har drevet litt med økonomi i firmaet jeg jobber hos til daglig. Der bruker man regnskap og budsjetter for å analysere hvor man har utgifter hen. Som privatperson har man ofte ikke den samme strukturen som i en bedrift.

Les også: Nettbutikker kan tappe kortet ditt uten at du vet det

– Da jeg så forbrukstjenesten tenkte jeg at det var en fin mulighet til å få oversikt over økonomien min, hva jeg bruker penger på, og om jeg bruker for mye på noe.

Vik Magnussen hadde et bilde i hodet av hvordan inntektene hans fordelte seg, og det viste seg at bildet stemte greit overens med virkeligheten.

– Nå sjekker jeg hvor mye jeg bruker på mat, på å nedbetale boliglån, og på ferie og fritid. Jeg har litt mer oversikt nå, og det er betryggende.

– Jeg har blitt observant på at utgiftene til lånet mitt er store, og jeg har blitt mer bevisst på at jeg bør spare en andel av det jeg tjener hver måned, sier Vik Magnussen.

Dette tilbyr DnB, Nordea og Sparebank1

Vi har spurt Norges tre største banker om deres forbrukstjenester.

– DNB har ‘min økonomi’, der får du full oversikt over hva du bruker penger på og hva som kommer inn på konto. Den er ganske avansert, du kan sjekke hvor du handler mest for eksempel, så kan du reflektere i om du bør kjøpe billigere mat eller unne deg mer. Man får en total oversikt over sin egen økonomi, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DNB.

– Sparebank1 har foreløpig en app for iPhone og iPad, i tillegg bygger vi om nettbanken for å lage ‘min oversikt’, slik at kundene kan se hva de bruker penger på. Dessuten har vi et excel-ark på hjemmsidene, der man kan simulere egen økonomi, sier Christian Brosstad i Sparebank1.

Les også: Ikke svar dem, svindelmail florerer

– Nordea har en god forbrukstjeneste for økonomi, ‘min økonomi’, den kategoriserer budsjettet og regnskapet ditt. Man henter inn noen av postene selv, og så regner kalkulatoren omtrent 80 prosent automatisk. Det er viktig å ikke ha for mange poster, men man kan lage egne, og dele opp fakturaer, for eksempel kan en kredittkortregning være splittet på reise og mat. I tillegg lager kalkulatoren budsjettforslag basert på siste års forbruk, så kan man eventuelt justere det, sier Thomas Sevang, informasjonssjef for Nordea i Norge.

Skroll nedover for å se de forskjellige budsjettverktøyene

Disse kan også brukes

Det er flere apper til mobiltelefonen som kan brukes for å planlegge økonomien, blant annet «Lommeøkonomi» som gir deg mulighet til å registrere kjøp, utgifter og inntekter, slik at du kan beregne hva du har å rutte med.

Det er mange forskjellige budsjettverktøy man kan bruke for å planlegge økonomien. Finanstilsynet advarer mot å gi fra seg brukernavn og passord for å få tilgang til budsjettverktøy på nett.

Se også: Disse mobilene kan du snart bruke som bankkort

– Hører på familien

Storebrands undersøkelse viser at unge setter sin lit til familien når de trenger økonomiske råd. Bare sju prosent henvender seg til banken.

– Langt fra alle har gode rådgivere i familien. Vi ser dessverre eksempler på at manglende kompetanse om privatøkonomi går igjen i flere generasjoner i en del familier, sier forbrukerøkonom Dyre Haug.

Sifo anslår at rundt 150.000 husholdninger har tilbakevendende betalingsproblemer.

Les også: Bankkortet ditt kan være i fare hvis du selger X-boxen

Nordeas budsjettverktøy:

bank-nordeaSparebank1's budsjetterverktøy:


bank-sparebank1


DNBs budsjettverktøy:


bank-dnb


Storebrands budsjettverktøy:


bank-storebrand

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter