Vestlandet hadde det mye tørrere enn normalt i juni, og det gikk fint å ta seg en pust i bakken utendørs på Litle Færøy i Solund. Men spesielt varmt var det ikke. (Foto: Ronald Toppe)
Vestlandet hadde det mye tørrere enn normalt i juni, og det gikk fint å ta seg en pust i bakken utendørs på Litle Færøy i Solund. Men spesielt varmt var det ikke. (Foto: Ronald Toppe)

Sommeren sviktet oss i juni

Kun langs kysten av Nord-Norge klarte temperaturen så vidt å kare seg over normalen, i det som skulle vært årets første sommermåned.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har lagt bak oss den første sommermåneden. Men i juni hadde du mer bruk for genser enn for shorts.

Mot normalt

Juni var kaldere enn normalt i omtrent hele landet. Bare enkelte steder langs kysten av Nord-Norge hadde middeltemperaturer så vidt over.

I resten av landet lå middeltemperaturen nær en grad under normalen. På Østlandet og det vanligvis så sommerblide Sørlandet endte temperaturen nesten to grader under normalen.

Det er tynt på Operataket i Oslo 28. juni. (Foto: Berit S. Lier)
Oslo hadde ingen dag med over 25 grader og bare ni dager med 20 grader eller mer. Vi må tilbake til år 2000 for å finne en like kald junimåned i Oslo, og helt til 1991 i Kristiansand.

Den laveste temperaturen ble målt 1. juni, med minus 10,1 grader på Juvasshø 1894 meter over havet i Jotunheimen. Også i lavlandet østafjells ble det målt nattefrost både den 1. og 2. juni.

Vått i sør og øst

Langhus 29. juni: - Det har kommet mye regn i løpet av dagen, og mørke skyer henger over oss. (Foto: Berit S. Lier)
Ikke bare var det kaldt, det var skikkelig vått også på Sør- og Østlandet. Enkelte steder fikk nesten dobbelt så mye nedbør som normalt.

Oslo slo Bergen grundig både i antall dager med nedbør, og i hvor mye regn som falt. En seier bergenserne sikkert ikke hadde noe som helst i mot.

Les: 70 prosent mer regn i Oslo enn i Bergen

Også Finnmark endte over normalen. Årsaken var et kraftig nedbørområde som kom inn over Finnmark og deler av Troms den 19. og 20. juni.

Banak flyplass i Lakselv fikk hele 38 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Dette er faktisk mer enn det som normalt faller i hele juni; normalen er på 35 millimeter.

Solen brøt så vidt gjennom den 30. juni på Sunnmøre. (Foto: Frida Brandal)
Resten av landet fikk mindre nedbør enn normalt. På Vestlandet var det skikkelig tørt, noen steder kom det bare halvparten av normalen.

Lavtrykk på lavtrykk

Årsaken til de elendige sommertemperaturene var høytrykk som la seg til ro over Grønland og Island, og stadige lavtrykk som gikk fra Storbritannia og inn over Skandinavia.

Kombinasjonen ga oss kjølig nordavind i hele landet. Den ble bare avbrutt av korte perioder med vind fra sørøst, som gjorde at regnet falt på Sør- og Østlandet, mens resten av landet ble liggende i le.

maanedsgrafikken_juni12
Den 22-23. juni kom et høytrykk inn i Norskehavet og ga milde østlige vinder til Midt-Norge og deler av Nord-Norge. Den høyeste temperaturen i landet i juni ble likevel ikke høyere enn 25,2 grader, ble målt i Åfjord i Trøndelag den 22. juni.

Sankthans

Midt- og Nord-Norge fikk det fineste været på sankthansaften, med over 20 grader flere steder. Klokken 20 om kvelden var det fortsatt 21-22 grader på Helgeland.

Folk i Sør-Norge sør hutret rund bålet i regnbyger og stort sett 12-15 grader.

Snøvær

28. juni var det uvanlig kaldt i Finnmark og kuling fra nord. Selv midt på dagen var det kun tre-fire varmegrader i lavlandet, folk våknet til snø og sludd. I høyereliggende områder ble snøen liggende på bakken utover dagen.

Dagen etter, 29. juni, opplevde Sørlandet og Vestfold et kraftig tordenvær med intens nedbør. I deler av Vestfold falt det over 40 millimeter nedbør i løpet av noen få formiddagstimer.

Juni 2011: Våteste juni i Oslo på minst 74 år
Juni 2010: Kaldeste juni på 17 år i nord
Juni 2009: Rekordvarm slutt på juni
Juni 2008: Da det haglet i juni