FIKK KJEFT: Geir Fröyland ønsket ikke sykepleier med hijab, og møter svært liten forståelse hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.
FIKK KJEFT: Geir Fröyland ønsket ikke sykepleier med hijab, og møter svært liten forståelse hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Geir ba om sykepleier uten hijab – ble skjelt huden full

Etter en operasjon på Akershus universitetssykehus ønsket Geir Fröyland sykepleiere som ikke brukte hijab. Da ble det bråk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette har ikke noe med innvandringspolitikk eller rasisme å gjøre, men jeg mener ikke religiøse symboler har noe på et offentlig sykehus å gjøre, sier Geir Fröyland til tv2.no.

Etter at han var inne til en operasjon på Akershus universitetssykehus ba han om å slippe å bli behandlet av sykepleiere som brukte hijab.

LES OGSÅ: Camilla (20) skulle ta mandlene – døde etter sykehustabbe

Trodde problemet var løst

– Med en gang jeg våknet så jeg en hijabkledt kvinne. Jeg spurte da om noen kunne loggføre at jeg ikke ønsket behandling fra henne eller andre som brukte det religiøse plagget, sier han til tv2.no.

Allerede dagen etterpå ble ønsket brutt. Geir så seg nødt til å si ifra på nytt, og sende en av sykepleierne ut av rommet sitt.

– Det ble ikke noen problemer, foreløpig, sier Fröyland.

Men da den tredje dagen på sykehuset kom, gikk Geir ut i korridoren på avdelingen for å finne seg et vaskevannsfat.

– Jeg forklarte at dette ikke hadde noe med rasisme å gjøre i det hele tatt, men om religiøse symboler. Han ville bare ikke høre.

Krangel

– Jeg gikk forbi en hijabkledt kvinne som sto sammen med den ansvarshavende sykepleieren på avdelingen. Da jeg kom tilbake skulte sykepleieren veldig på meg, og fulgte meg inn på rommet.

Deretter skal det ifølge Fröyland ha brutt ut full krangel.

LES OGSÅ: Anita (52) har ventet to måneder på diagnose

– Sykepleieren kom inn til meg og spurte «hva er problemet?». Jeg fortalte at jeg ikke hadde noe problem, men han bare fortsatte. Han mente jeg ikke skulle blande meg inn i hvem som behandlet meg.

– Jeg forklarte at dette ikke hadde noe med rasisme å gjøre i det hele tatt, men om religiøse symboler. Han ville bare ikke høre.

Skal vi tro Fröylands historie holdt sykepleieren det gående, selv om pasienten selv ville avslutte diskusjonen.

– Jeg ba ham om å gå tre ganger uten respons, og til slutt måtte jeg åpne døren ut til gangen for at han skulle forlate rommet, sier han til tv2.no.

Fikk ikke svar på klage

I ettertid har Geir Fröyland forsøkt å klage til sykehuset flere ganger, uten å få svar.

– Det er klart at jeg følte meg elendig behandlet. At jeg skal bli skjelt ut fordi jeg ønsker en sykepleier uten hijab er uforståelig, sier han.

– Det har ikke kommet et eneste svar fra sykehuset, og jeg er mildt sagt overrasket over hele situasjonen. Jeg forstår at dette er på grensen til hva som er stuerent å mene, men jeg synes vi må kunne skille mellom innvandringsdebatt, rasisme, og det som er helt vanlige meninger og poeng, sier han til tv2.no.

LES OGSÅ: Åtte av ti sier ja til organdonasjon

– Alle sykepleiere er godt skikket

Reve_Ahus
Kommunikasjonsdirektør, Bjarte Reve ved Ahus vil ikke være med på at noen pleiere på sykehuset ikke er skikket til å gjøre jobben sin.

– Ahus er en arbeidsplass med stort mangfold og vi har gode arbeidstakere med ulik kulturell og religiøs bakgrunn. Alle våre sykepleiere er godt skikket til å gi pleie uavhengig av om de velger å benytte hijab eller ikke. Sykehuset har et uniformsreglement som følges av våre ansatte, skriver han i en e-post til tv2.no.

LES OGSÅ: Skadet under operasjon, fikk ikke erstatning før han døde

Sykehuset tar ikke selvkritikk, men forsikrer Fröyland om at han kan vente seg et skriftlig svar fra sykehuset.

– Ansatte som bruker tradisjonelle/religiøse hodeplagg som for eksempel hijab skal bruke sykehusets egen til formålet. Disse skal skiftes daglig på lik linje med annet arbeidstøy for å sikre god hygiene. Alle pasienter ved sykehuset skal behandles med respekt av våre ansatte. Vedkommende som har klagd vil også få et skriftlig svar fra sykehuset.

– Diskriminering

Nestleder Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter sykehuset. Hun er skremt over pasientens holdninger.

– Dette handler både om manglende kunnskap og fordomsfulle oppfatninger om at sykepleiere med for eksempel hijab ikke kan gi den samme behandling og pleie som andre.

Haugseth mener sykehuset har retten på sin side.

– En pasient kan ikke reservere seg mot sykepleiere eller annet helsepersonell som bærer hijab.

– En pasient kan ikke reservere seg mot sykepleiere eller annet helsepersonell som bærer hijab. På samme måte kan en pasient heller ikke reservere seg mot å bli behandlet av en sykepleier med innvandrerbakgrunn, en homofil eller en ung sykepleier.

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som pasient

Men pasient Geir Fröyland lar seg ikke kue.

elisabeth_lier_haugseth (Foto: Magnus Nøkland/TV 2)

– Jeg godtar alle mennesker fullt ut, det er ikke det denne saken handler om. Hvis de kan stå på sitt, så kan jeg det også, sier Fröyland til tv2.no.

ETIKKEKSPERT: – Hijab har ingenting på et sykehus å gjøre

Etter at tv2.no begynte å arbeide med saken har Pasient- og brukerombudet i Akershus besvart Fröylands henvendelse. Ombudet ønsker ikke å se nærmere på saken og mener sykehusets oppførsel ikke har vært medisinsk uforsvarlig.