– Jeg tror ikke dårlige varsler eller på tegn fra oven. Jeg tror bare på det jeg ser. Etter alt som har skjedd, er jeg på kant med Gud, sier Vitalij Kalojev til avisen Moskovsky Komsomolets.

Ti år er gått siden den tragiske ulykken hvor familien hans ble drept. I luftrommet over Überlingen i Tyskland kolliderte et russisk Tupolev TU-154-fly med et Boeing 757 fraktfly fra DHL.

71 mennesker mistet livet. Blant dem var Kalojevs kone og to barn.

I et intervju forteller Kalojev at han ikke angrer på drapet.

Flygeledersvikt

Granskingen viste at ulykkens skyldtes mangler i det sveitsiske flykontrollsystemet som styrte flytrafikken. Det var bare én flygeleder på vakt som dekket området hvor flyene befant seg. Han bemannet to stasjoner og slet med tekniske problemer.

Flygelederen oppdaget at flyene var på kollisjonskurs bare ett minutt før det smalt. Han beordret da det russiske Tupolev-flyet med 57 passasjerer om bord til å redusere høyden.

Det automatiske antikollisjonssystemet på Tupoleven ga ordre om å stige, men pilotene valgte å følge flygelederens anvisning.

Begge flyene gikk ned

Samtidig fikk pilotene på det andre flyet beskjed fra flyets datamaskin om å gå ned. Pilotene på Boeing 757-maskinen gjorde som systemet sa. Begge flyene gikk dermed ned, og katastrofen var et faktum.

FAR OG DATTER: Blant Kalojevs beste minner er da barna ble født. Her er Vitalij og datteren Diana fotografert nær deres hjem i Vladikavkaz. (Foto: STRINGER/AFP)

Tupolev-flyet fraktet 45 skolebarn som skulle på en skoletur til Spania i regi av en lokal Unesco-komite. Blant dem var Vitalij Kalojevs to barn Konstantin (8) og Diana (4). Også kona Svetlana (38) døde i ulykken.

24. februar 2004 ble flygelederen som var på vakt den skjebnesvangre dagen, Peter Nielsen, stukket ned og drept av Vitalij Kalojev. Kalojev ble dømt til åtte års fengsel i Sveits, men slapp ut etter fem år.

– Ikke bedre av å drepe

Ti år etter ulykken forteller han om hendelsen til den russiske avisen Moskovsky Komsomolets. Deler av intervjuet er gjengitt av Russia Today.

– Hva er ditt beste minne om familien din?

– Det er ikke bare ett minne. Hele livet med familien var veldig bra. Jeg var spesielt lykkelig da barna ble født.

– Tror du livet ditt hadde vært annerledes om du ikke hadde hevnet deg?

– Jeg tror ikke det. Å drepe ham fikk meg ikke til å føle meg noe bedre.

– Har noen fortalt deg ansikt til ansikt at det du gjorde, var galt?

– Ingen bortsett fra aktor i retten. Selv i det sveitsiske fengselet var det ingen som fordømte meg. Etter de to første årene kom jeg til et fengsel med middels sikkerhet hvor jeg kunne kommunisere med andre innsatte, og da jeg for første gang gikk en tur i luftegården, kom nesten alle bort til meg for å uttrykke respekt for det jeg gjorde.

Blackout

Kalojev sier han ikke husker selve drapet. Han sier han bare ville ha en unnskyldning og viste bilder av familien til Nielsen. Da han ble avvist, fikk Kalojev en blackout.

– Tenker du noen gang på å stifte familie på nytt eller å adoptere et barn? Det går an å bli lykkelig uten å svikte de som ikke lenger er blant oss.

– Livet er livet. Jeg vil ikke utelukke at jeg kan ha en familie en dag.

Les mer om flyulykken på Wikipedia.

SØSKENKJÆRLIGHET: Konstantin og Diana ble drept i ulykken. (Foto: STRINGER/AFP)