– Et folkelig SV til venstre for Arbeiderpartiet bør det være grunnlag for, men jeg tror Heikki Holmås hadde vært en bedre leder for SV enn Audun Lysbakken etter Lysbakken-saken, sier stipendiat i sammenlignende politikk, Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen.

TNS Gallups julimåling for TV 2 viste katastrofetall for SV med 3,3 prosent, som ville vært det dårligste valgresultatet for partiet siden 1969. Partileder Audun Lysbakken ville vært langt unna en plass på Stortinget dersom det var valg i dag.

En snublende start

– En ny partileder skal heies inn, Lysbakken kom snublende inn i lederstillingen, mens deler av partiet ønsket en annen kandidat, sier Mjelde.

I politisk panel på tv2.no, skriver han at krisen er tøff for SV. «Dette er alvorleg. Regjeringsdeltakelsen slit på, det politiske programmet framstår som smalt, og eg trur det var ein tabbe å velje Lysbakken som leiar».

Han mener krisen for SV er svært alvorlig, og tror det blir tøft for den ferske lederen å gjenreise partiet.

– Jeg var i utgangspunktet positiv til Lysbakken som leder, men både han og den forrige ledelsen blamerte seg selv i Lysbakken-saken. Det kommer til å hefte ved ham. Ofte får et parti enn etterlengtet opptur når de bytter leder, mens det motsatte har skjedd for SV, sier Mjelde.

LES OGSÅ: Katastrofetall for SV på ny gallup

– Alvorlig for regjeringen

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, har beskrevet et SV i krise, med langt bedre galluptall enn 3,3.

– Vi har snakket om katastrofe for SV siden de så firetallet på målingene. Når de nå nærmer seg tre prosent kan man nesten angre på de sterke ordene som er brukt tidligere. Dette er katastrofe for SV. De må nesten ha med i aftenbønnen, om de bruker det i SV, at de ikke er overvurdert på målingene, slik de ofte har vært, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

Sjefredaktør i Bergensavisen, Anders Nyland, er enig i at situasjonen er alvorlig.

«Dette er svært alvorlig for SV, og for den rødgrønne regjeringen. Det er mulig SV klarer å mobilisere frem mot valget, men valgresultatet for SV blir trolig dårlig», skriver Nyland i politisk panel.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Hvor alvorlig er krisen for SV?

Dagsavisens sjefredaktør Kaja Storvik og politisk reporter i tv2.no Kjetil Løset analyserer tallene:

– Burde gått ut av regjering

Politisk historie har vist at små partier ofte taper på å sitte i koalisjonsregjeringer, mens de største partiene tar ut gevinsten i form av flere velgere.

– SV er preget av regjeringsslitasje. Det det tar på for partier å sitte i regjering, særlig et miniparti i en stor koalisjonsregjering. Jeg tror SV ville vært tjent med å gå ut av regjeringen for å rendyrke sin politiske profil, sier Mjelde.

Han er imidlertid usikker på om den strategien vil kunne lykkes, når det gjenstår 433 dager til valget.

– Det lar seg neppe gjøre å bygge opp en selvstendig politisk profil om SV går ut av regjering, samtidig som det vil fremstå som regjeringskaos, dersom e velger å forlate regjeringen så kort tid før valget, sier han.

LES OGSÅ: Kriserammet SV på desperat jakt etter nye velgere

– Må bygge bredde
USA-EKSPERT: Hilmar Mjelde er stipendiat i Sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. (Foto: TV 2)

Den nyvalgte partiledelsen i SV har varslet at de vil forsøke å gjøre partiet mer attraktivt på flere politikkområder.

– Det er et stort problem for SV at de bare fremstår som et miljø- og skoleparti, kanskje særlig et miljøparti, altså at de er et ensaksparti, mens de store partiene som Arbeiderpartiet og Høyre fremstår som politiske allroundere, sier Mjelde.

– Finnes det en fremtid for SV?

– Det er et velgergrunnlag for et sosialistisk alternativ til venstre for Arbeiderpartiet, men nå begynner oppslutningen til partiet å bli farlig lav, sier han.

LES OGSÅ: Solhjell er «DJ Bårdi»

Tre av fem under

Tre av de fem siste målingene fra TNS Gallup har sendt SV under sperregrensen. Både juni- og julimålingen havner under streken på fire prosent, som er terskelen for å være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene på Stortinget.

– Vi er helt nye. Det er helt ny leder som er ute i pappapermisjon. Men vi er nødt til å jobbe veldig systematisk og hardt frem mot valgkampen neste år for å etablerte en oppfatning av hva SV kan bidra med, sier nestleder Inga Marte Thorkildsen (SV).

LES OGSÅ: Ny SU-leder: – Nå skal vi sikre rødgrønt flertall i 2013

Se videointervju med SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen (Reporter: Stål Talsnes):