Folket i Nord-Korea har lenge levd under strenge kommunistiske prinsipper og lover, som stort sett har isolert dem fra resten av verden.

Nå ønsker den unge diktatoren Kim Jong Un å være mer liberal og skape et nytt bilde av seg selv og landet sitt, og gir folket mer frihet og tilgang på underholdning.

Opphever en rekke forbud

Kim Jong-Un er sønn av Kim Jong-Il, som har styrt landet med jernhånd siden 1994. Unge Kim tok offisielt over makten etter faren sin 28. desember i fjor.

For å vise at han er mer ungdommelig og folkelig har Jong Un opphevet en rekke forbud som faren hans tidligere har innført.

Les også: Ingen kos for Kim i fornøyelsespark

Streng bukselov for kvinner

Nordkoreanerne skal få tilgang på ting, som folk her til lands tar helt forgitt i hverdagen. Nå får kvinner gå med både bukser, plattformsko og øreringer i det offentlige rom.

Tidligere har kvinner kun fått lov til å ha på bukser hvis de jobbet på fabrikken eller åkeren. Hvis de brøt forbudet risikerte de politiadvarsler og straff.

– Hvis man ble tatt, kunne de noen ganger kutte av deg buksene der og da i offentligheten for å gjøre det om til et skjørt, sier Park Ye-Kyong, ifølge ABC News. Hun dro sørover til Sør-Korea i 2004.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Kim Jong Un (Foto: KNS)

Motebevisste nordkoreanere

Til tross for strenge restriksjoner har ikke nordkoreanske kvinner sluttet å være motebevisste, og ordner gjerne håret med både farge og permanent.

Kvinner som skiller seg ut, og går med trange olabukser og øreringer, skaper ofte nyhetsoverskrifter i nordkoreanske medier fordi slike ting gjerne blir sett på som for kapitalistiske i den strenge kommuniststaten.

Les også: Massemøte i Nord-Korea mot sørkoreansk president

Junkfood blir lovlig

I tillegg skal Kim Jong-Un gjøre flere mobiltelefoner tilgjengelige og han ønsker forbudt junkfood, som pizza, pommes frites og hamburgere, velkommen til landet. For øvrig er forbudet mot junkfood merkelig, da Jong-Uns far ble presentert som oppfinneren av hamburgeren.

Den unge lederen skal også ha økt antall lisenser for privateide restauranter.

– Nå finnes det mange valg hvis du er rik nok i Nord-Korea, mener Ye-Kyong.

For tiden lærer folk også å drikke kaffe, en svært sjelden drikke i et land der kun egenproduserte produkter har vært i fokus.

Det mest populære kaffemerket er Maxims kaffemiks, som er laget i Sør-Korea, og blir smuglet inn i landet gjennom Kina.

Les også: Mytene om Kim Jong-il: Moteikonet, oppfinneren og sportsmannen

Vil skape «drømmenasjon»

Årsaken til den politiske liberaliseringen skal være at unge Kim heller vil bli mer lik bestefaren, landets grunnlegger Kim Il-Sung.

Han har store planer for landet sitt, som han har lyst til å omgjøre til «barnas drømmenasjon», der alle innbyggerne lever i harmoni og glede.

– Alt dette er en del av hans imagebygging for å etterligne en varm, farslignende figur slik som bestefaren hans var, sier Dong Yong-Sueng, North Korea-spesialist ved Samsung Economic Research Institute, ifølge ABC News.