Samordna opptak (SO) registrerte i april 2012 over 155.000 søkere til høyere utdanning i Norge, og det rekordhøye tallet viser at over 7000 flere søker studieplass i år.

Med rekordmange nye studenter øker også behovet for studentboliger over hele landet, og Norges studentorganisasjon (NSO) er svært bekymret over boligstituasjonen her til lands.

Kunnskapsdepartementet (KD) har bevilget 242 millioner kroner til bygging av 1039 nye studentboliger for 2012, men tallet er for lavt ifølge NSO.

Frykter klasseskille

I en ny undersøkelse viser Utleiemegleren at leieprisene over hele landet har økt det siste året, og de spår en kraftig økning i sommer. Dette bekymrer NSO.

Øyvind Berdal (Foto: NSO)
– Studiestøtta strekker ikke til. Det betyr at studentene enten må bruke enda mer tid på deltidsjobben eller som stadig flere gjør: få hjelp hjemmefra. Vi synes ikke at noen av alternative er gode, og mener at den største utfordringen Kristin Halvorsen må ta fatt i er å løfte heltidsstudenten, sier leder av NSO, Øyvind Berdal til tv2.no.

Berdal mener det minst må bygges 1500 studentboliger i året i forsøk på å dekke et stadig økende antall studenter. Han mener også at flere slike boliger kan bidra til å dempe prisen på det generelle boligmarkedet i Norge.

– Ellers frykter vi at vi får et samfunn der det fremdeles er pappas lommebok som bestemmer hvor og om du skal ha mulighet til å studere. Dette undergraver lik rett til utdanning, sier Berdal.

LES OGSÅ: Malin (23) måtte flytte inn hos tanten: – Ingen sjanse til å kjøpe bolig

– Regjeringen har holdt boligløfte

Fungerende ekspedisjonssjef i universitet- og høgskoleavdelingen hos Kunnskapsdepartementet, Rolf Larsen, mener regjeringen har holdt sine løfter fra Soria Moria II-erklæringen om å bygge 1000 studentboliger årlig.

– Det har vi gjort hittil, og så får det være opp til politikerne å foreta en ny vurdering, sier han til tv2.no.

Larsen understreker at det aldri har vært meningen at det skal være nok studentboliger til alle studenter i Norge.

– Vi har en velferdsordning med bolig, velferd og studiestøtte i Norge som er unik. Til syvende og sist så vil man kunne studere med de ordningene vi har i Norge, sier Larsen og legger til:

– Man må gjøre enkelte vurderinger, og ta tæring etter næring.

Verst i Østfold – best i Finnmark

NSOs årlige studentboligundersøkelse for 2011 viser at det bare finnes studentboliger for 14,1 prosent av studenter i Norge. Fordelt på 208.601 registrerte studenter i 2011 var det 29.406 boliger.

Lavest dekningsgrad av studentboliger er det i Østfold, hvor 4,97 prosent av studentene fikk bo i studentbolig. I indre Finnmark fikk derimot over 47 prosent tilbud om bolig gjennom studentsamskipnadene.

NSO utarbeider for tiden en undersøkelse som vil kartlegge boligsituasjonen for 2012, og situasjonen ser ikke lys ut.

– Det vi vet er at det blir stadig flere studenter og stadig flere får plass på høyere utdanning i Norge. Behovet blir derfor større, sier Berdal.

Larsen i Kunnskapsdepartementet opplyser tv2.no om at departementet og NSO ikke opererer med helt like tall i denne sammenhengen.

LES OGSÅ: Eli Mari (23) kan bli tvunget ut på landet for å finne hybel

TV 2 følger boligjakten i sommer. Har du vært på hybeljakt og opplevd noe utenom det vanlige? Tips oss gjerne på tips@tv2.no

Spår kraftig økning

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juni 2012 viser at det i snitt kostet det 12.471 kroner å leie en toroms leilighet i Stavanger i juni 2012. Dette er en nedgang på 0,5 prosent fra måneden før. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 17,5 prosent.

– Vi ser høye utleiepriser for både en- og toroms leiligheter i disse dager og det er høy aktivitet. Men det er ikke noe virkelig høytrykk enda. De sentrale leilighetene vil fortsette å stige i pris i både juli og august. Vi venter at august blir kaotisk med lavere utvalg og høyere priser, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.

Stavanger er byen i Norge med størst boligprisøkning det siste året.

LES OGSÅ: Slik finner du tak over hodet