EM-sluttspillet i Polen og Ukraina er historie.

Spania gikk til topps etter en fantastisk 4-0-seier over Italia i finalen - og sikret seg dermed sin tredje strake mesterskapstriumf.

LES OGSÅ: Denne spilleren ble kåret til EMs beste
LES OGSÅ: Sjekk samtlige «drømmelag» fra Øyvind Alsaker under EM her

Etter både gruppespillet og kampene i gruppespillet har TV 2 Sportens kommentator Øyvind Alsaker satt opp sine drømmelag, basert på de spillerne som har imponert mest.

– Spania, Tyskland, Portugal, Italia holdt et nivå som lå langt over England, Tsjekkia og Frankrike

– Hard kamp om plassene
Etter søndagens finale kom Alsaker frem til sitt endelige drømmelag.

– Hjemturen fra Kiev og EM 2012 ble brukt til å komponere drømmelaget fra dette flotte mesterskapet. Her var det hard kamp om plassene, mange spillere som leverte strålende prestasjoner, men ikke like mange som var gode stort sett gjennom hele turneringen, oppsummerer Alsaker overfor TV 2 Sporten.

Den rutinerte kommentatoren ser tilbake på et underholdende og spennende mesterskap – med mange store øyeblikk.

– Øyeblikkene var mange; Sjevtsjenkos to mål i hjembyen Kiev mot Sverige, Zlatans drømmevolley mot Frankrike, det polske comebacket mot Russland i Warszawa, Wayne Rooneys scoring i Donetsk. Dette var et EM som skilte de beste fra de nest beste. Spania, Tyskland, Portugal, Italia holdt et nivå som lå langt over England, Tsjekkia og Frankrike, konkluderer Alsaker.

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Øyvind Alsaker

– Spanias maktdemonstrasjon i finalen kommer man ikke utenom når laget skal tas ut

LES OG SE VIDEO: Europa har talt: Dette er EMs aller vakreste scoring

Spansk dominans
Ikke uventet dominerer spanjolene på Alsakers drømmelag.

– Spanias maktdemonstrasjon i finalen kommer man ikke utenom når laget skal tas ut, slår han fast.

LES OGSÅ: Alsaker om EM-kongen: – Jeg bøyer meg i støvet

Her er Øyvind Alsakers endelige drømmelag:
Disse spillerne mener Alsaker var de beste i EM:

Keeper:
Iker Casillas, Spania

– Tok sin 100 landslagsseier i finalen, der han nok en gang vartet opp med strålende redninger. Spania har spilt 10 cupkamper i de tre siste mesterskapene uten å slippe inn mål, en unik prestasjon!

Venstre back:
Jordi Alba, Spania
– Kronet sitt første mesterskap med praktscoring i finalen. En angrepsback som ga Spania enda flere strenger å spille på offensivt og en bedre spiller enn forgjenger Capdevila.

Midtstopper:
Bruno Alves, Portugal
– I hard kamp med landsmannen Pepe. Alves var en gigant og bidro sterkt til at Portugal var vanskelige å slå. At de måtte gi tapt mot Spania i semifinalen på straffer etter miss fra nettopp Alves ødelegger ikke inntrykket.

Midtstopper:
Sergio Ramos, Spania
– Fylte tomrommet etter Puyol på en fantastisk måte, kompromissløs og rask og i tillegg en trussel offensivt på dødball og ellers. Fortsetter som stopper for Spania etter dette ?

Høyre back:
Philip Lahm, Tyskland
– Gjorde en feil mot Italia, men ellers leverte Lahm igjen backspill i verdensklasse. Holdt reint på sin side og scoret flott mål da tyskerne stanget mot den greske muren. Flyttes til høyre for å gi plass til Alba.

Midtbane:
Andrea Pirlo, Italia
– Usynlig i finalen, men EMs beste fram til da. Strødde krempasninger og bidro sterkt til Italias underholdende stil i dette mesterskapet. Chippen mot England vil vi huske, tårene etter finalen også. Dette var trofeet han mangler, og dette var siste sjanse til å bli Europamester.

Midtbane:
Sami Khedira, Tyskland
– Satte Schweinsteiger i skyggen i dette EM. Kalles en ung Ballack og viste at han er like god offensivt som defensivt fra sin sentrale midtbaneposisjon. Ble offer for merkelig taktikk i semifinalen, der han opererte mye til høyre. Det ga dårlig rytme for det tyske laget.

Midtbane:
Xavi, Spania
– Ventet til finalen med storspillet, men de 90 minuttene han leverte i Kiev var så gnistrende gode at han er umulig å overse. To målgivende pasninger som ga frysninger på ryggen. Pirlo ble statist.

Kant:
Cristiano Ronaldo, Portugal
– Skulle selvfølgelig aldri stått oppført som femte straffeskytter i semifinalen, ettersom de 10 siste straffe-konkene har blitt avgjort før siste straffe. Ellers leverte han et mesterskap som levde opp til skyhøye forventninger og det er sterkt. Senket Nederland alene og kunne skutt laget han ledet helt til topps med litt marginer.

Kant:
Andres Iniesta, Spania
– Rykket hans er ofte det som starter de farligste spanske angrepene mot lag som legger seg lavt og kompakt. Manglet scoringen, men var Spanias beste totalt sett i EM. Pasningen til Fabregas før 1-0 i finalen er en klassiker.

Spiss:
Cesc Fabregas, Spania
– Løste jobben som spiss utmerket, selv om han ble ofret for Torres og Negredo i to av kampene. Var strålende når han fikk starte, og forspillet til 1-0 målet i finalen var vidunderlig. Har alt, og kan fint overta for Xavi når den tid kommer.

Reserver;
Joao Pereira, Portugal
– Veldig nær en plass på laget, høyresiden til Portugal var meget bra gjennom hele EM.

Mesut Özil, Tyskland
– Spilte glimrende fram til semifinalen, og selv om han scoret der vippes han ut i siste øyeblikk av en ordinær forestilling mot Italia.

Xabi Alonso, Spania
– Enorm i kvartfinalen, hans 100. landskamp. Tackler så det lukter svidd og det trenger Spania. Langpasningene hans treffer – hver gang.

Daniele de Rossi, Italia
– Så sliten, så sliten da det gjaldt som mest – i finalen. Før det var han klasse, enten han opererte som libero i forsvar, eller sammen med Pirlo på midtbanen.

Mario Balotelli, Italia
– Et meget imponerende EM, med semifinalen mot Tyskland som det store høydepunktet. Viser at han kan arbeide hardt, og er en bakromsspiss på høyt nivå.

Nani, Portugal
– Leverte som Ronaldo på et jevnt høyt nivå hele EM. Innleggene hans skaffet Portugal mange sjanser og noen mål. Med en enda bedre spiss, kunne dette blitt virkelig stort.

Savner du noen på Alsakers drømmelag? Sett opp ditt eget lag i kommentarfeltet og diskutér med andre!