Arbeiderpartiet får sin høyeste oppslutning på fire måneder og går mest frem på målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i juli. Men selv en fremgang på 3,3 prosentpoeng til 32,3 er ikke nok til å sikre de rødgrønne fortsatt regjeringsmakt.

Samlet får de rødgrønne regjeringspartiene 41,4 prosents oppslutning, og et stortingsvalg i dag ville bare gitt dem 69 mandater på Stortinget.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet størst på ny gallup

Selv om Arbeiderpartiet har vunnet tilbake posisjonen som landets største parti, etter å ha vært slått av Høyre, og de rødgrønne samlet går frem med 3,8 prosentpoeng fra juni til juli, synes veien til fortsatt regjeringsmakt lang.

Alle de tre rødgrønne partiene ligger bak valgresultatet fra 2009, da Arbeiderpartiet fikk 35,4, mens Senterpartiet og SV samlet 6,2 prosent av velgerne hver seg.

Sjekk alle tall fra alle målinger i partibarometeret

Et stortingsvalg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 58 mandater, det er seks færre enn hva de fikk ved stortingsvalget i 2009. Også Senterpartiet mister ett mandat og ville fått 10, mens SV ville stått ribbet tilbake med kun et mandat på Stortinget.

– Våre samarbeidspartnere har potensial til å gjøre det bedre enn dette, sier parlamentarisk nestleder, Martin Kolberg (Ap) til tv2.no.

Spesielt dramatisk er situasjonen for SV som får historiens laveste galluptall med 3,3 prosent. Det ville vært partiets dårligste valg siden 1969.

– Det betyr at det rødgrønne flertallet ryker om vi havner der, men vi har en ambisjon om ikke å havne der, sier nestleder Inga Marte Thorkildsen (SV) til TV 2.

LES OGSÅ: Katastrofetall for SV på ny gallup

mandatgrafikk gallup juli 2012