Spesialist i klinisk sexologi, Anders Lindskog, har tidligere uttalt at han syntes det er problemfritt at barn ser foreldrene ha sex.

– Det er helt greit at barn ser foreldre i seksuelle situasjoner, sier han til tv2.no og legger til:

– Det viktigste er at barna har et valg. Så lenge de ikke tvinges til å se på, men selv oppsøker situasjonen fordi de er nysgjerrige mener jeg det er helt greit.

Les også: Hva skal man svare når barna spør og spør?

– Det kan oppleves som vold

¿ Det å fange opp ordene i en sang derimot er vanskeligere. De vil da forholde seg til melodi og stemmeleie til den som synger, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. (Foto: God morgen Norge)

Elisabeth Gerhardsen jobber som barne- og ungdomspsykolog samt forfatter, og reagerer på Lindskogs uttalelser.

– Jeg er veldig skeptisk til å la barn se foreldre ha sex. Jeg ser ingen grunn til at barn skal se foreldre ha sex, sier hun til tv2.no.

Hun mener det kan være vanskelig for barn å takle å se foreldrene i seksuelle situasjoner, og at det kan få konsekvenser for barna.

– Det vil oppleves som skremmende for små barn. Når man har sex lager man høylytte og rare lyder, og har et nærmest aggressivt uttrykk. Om barnet tolker at den ene påfører den andre smerte kan det føre til mange problemer for barnet. Som regel er far sterkest, og om barnet opplever at han ikke bryr seg om at mor ynker seg og i mange tilfeller skriker, kan det tolkes som vold.

– Jeg har møtt barn som har sett foreldre ha sex, og blitt skremt av dette. Blant dem er en syvåring som så foreldrene sine ha forsoningssex etter en krangel og opplevde dette som en slåsskamp. Det er svært uheldig, sier hun.

Les også: Skilsmissebarn blir oversett

– Uproblematisk for barn å se på

Sexolog Anders Lindskog syntes det er synd at sex er et tabulagt tema, og hvis barna opplever sex som noe gøy og bra, kan det bidra til en endring i samfunnet.

– Så lenge det assosieres med noe positivt er det i orden. Det er viktig at foreldrene har et åpent forhold til barna sine om sex, og da vil ikke selve akten være problematisk for barn å se på.

Gerhardsen er enig at foreldre bør være åpne med barna, men ikke om sin egen sex.

– Det bør være naturlig for foreldre å snakke med barna om sex, men det skal ikke kobles med deres egen seksualitet. I samtale med barn skal man ikke si “ slik liker jeg det”, sier hun.

Les også: – «Knekkebrødsexen» er viktigst

Sammenligner menneskesex med dyresex

Lindskog syntes menneskelig seksualitet burde være like naturlig som dyresex.

– Barn opplever det ikke som skremmende å se dyr ha sex. Hvis man går tur med barna sine i skogen og ser dyr har sex vil alle foreldre naturlig nok forklare hva de driver med. Hvis man plutselig ser to mennesker ha sex i skogen, burde man håndtere det på samme måte, sier han.

– Greit om en tenåring blir opphisset av å se foreldrene ha sex

NYSGJERRIG: Sexolog mener det er uproblematisk at nysgjerrige barn får se foreldrene ha sex. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Gerhardsen mener at man kan trekke tilfellet så langt som å kall det incest.

– I tilfeller hvor barn i tenårene ser foreldrene ha sex, kan det være seksuelt opphissende for barnet. Det kan være veldig vanskelig å takle. Man skal ikke koble foreldres seksualitet med barns seksualitet. Det kan gå innenfor incest, sier hun.

Men Lindskog mener det er greit om en tenåring blir kåt av å se foreldrene ha sex.

– Det er greit om en tenåring blir opphisset av å se foreldrene ha sex. Jeg tror ikke det er skadelig. Utfallet blir ikke verre enn at barnet finner seg en kjæreste å ha sex med selv. Men tenåringer opplever at det er flaut eller rart å se foreldrene være seksuelle, så i de fleste tilfeller vil nok barne bare snu ryggen til eller lukke døren uten større konsekvenser, sier han.

Les også: – Umulig å kontrollere ungdommenes seksualitet

– Norske foreldre skjuler sex

Lindskog mener sex bør bli en hverdagsituasjon, og at nordmenn bør legge hemningene til side og ikke være redd for at barna skal oppdage dem.

– Norske foreldre er altfor opptatt av å skjule sex. Det er synd at foreldre ikke føler at de kan ha sex hvis det er barn i nærheten. Selv om det er en risiko for at barne kan komme inn, bør man ikke avstå fra seksuell omgang, sier han.

– I dagens samfunn lever mange familier i en situasjon der det er vanskelig å skape rom og privatliv. Da er det viktig at sex er en hverdagssituasjon, og ikke noe som er hemmelig for barn å se eller høre.

Forstår at folk er kritiske

Lindskog har ikke vanskeligheter med å skjønne at hans meninger kan oppfattes som kontroversielle.

– Jeg forstår at noen kan syntes det er kontroversielt av meg å mene at det ikke bør være noe problem at barn ser foreldre ha sex. Men barn er født med en seksualitet, så jeg mener det er feil at barn skal skygges mot sex, avslutter han.

Les også:

Småbarnsforeldre i sexklemma: – Se porno!