Paret fryktet for sine liv mens ranet pågikk morgenen 18. desember i fjor.

I en nylig avsagt dom fra Oslo tingrett ble den ene gjerningsmannen, en 18-åring fra Algerie, dømt til fengsel i ett år og sju måneder. Han må også betale 60.169 kroner i erstatning til kvinnen og 26.847 kroner i erstatning til mannen.

I tillegg er begge de fornærmede tilkjent 80.000 kroner i oppreisning.

– Don't look, sleep

De to profilerte NRK-medarbeiderne holdt på å pusse opp en leilighet i Oslo og hadde satt opp vinduene for å lufte ut malingslukt før de la seg til å sove.

Ved 5-tiden om morgenen hørte de lyder fra et annet rom. To ranere kom inn på rommet der de sov og sa «don't look, sleep».

Paret ble bundet på hender og føtter. Ranerne krevde å få bankkort og truet med å drepe dem. Mannen fikk en metallgjenstand mot øret. Dette var trolig en knipetang. Han hørte også lyden av en tapetkniv. Paret ble også truet med hammer.

Mannnen forklarte at ranerne ville ha bankkortene. Hvis de oppga feil pinkode, ville de bli drept. Ifølge dommen ble han også slått over nakken med et «øksehogg» med flat hånd.

LES OGSÅ: Par i 30-årene bundet og ranet i sitt eget hjem

Fryktet å bli voldtatt

Kvinnen forklarte at hun ble kneblet og ble veldig redd fordi hun har klaustrofobi. Hun ble også bundet sammen i en bue på hender og føtter, slått i hodet fikk harde kakk i nakken.

Ifølge kvinnen tok episoden mellom en og en halv og to timer. Kvinnen var hele tiden redd for å bli voldtatt og drept. Etter hvert kom de seg løs og fikk varslet politiet.

Ranerne fikk med seg fire Iphoner, bankkort med pinkoder, en bærbar datamaskin og en champagneflaske.

Rømte fra dansk fengsel

En av ranerne ble pågrepet like etter ranet i en taxi på Skøyen med deler av ransutbyttet. Den andre raneren stakk av. Han ble siden pågrepet av dansk politi, men klarte å rømme fra ungdomsfengselet i København. Han er ikke sett siden.

Raneren som nå er dømt, innrømmer forholdet. Han forklarte i retten at han hadde drukket og tatt piller sammen med en kamerat. De ville ha mer å drikke og klatret inn gjennom vinduet hvor paret lå og sov.

Retten uttaler at ranet er grovt på grunn av vold, trusler og frihetsberøvelse.

«Frihetsberøvelsen på en time er så lang at dette også pådømmes særskilt», heter det i dommen.

Store psykiske plager

Mannen forklarer at han sover mye dårligere etter hendelsen. Han er skvetten, har fått en fremmedfrykt som sitter i kroppen og klarer ikke å jobbe like effektivt som tidligere.

Kvinnen fortalte til retten av også hun sover veldig dårlig etter hendelsen. Hun tåler ikke stress og opplever pusteproblemer. Hun er redd for å være alene.

Begge opplever en klar angst etter overfallet.

Tv2.no har vært i kontakt med mannen. Han ønsket ikke å kommentere hendelsen mandag. Kvinnen har ikke svart på tv2.nos henvendelser.