Arbeiderpartiet faller mest av alle partier, ned 2,1 prosentpoeng til 28,7 prosent, på en måling som InFact har laget for VG.  (Foto: SCANPIX)
Arbeiderpartiet faller mest av alle partier, ned 2,1 prosentpoeng til 28,7 prosent, på en måling som InFact har laget for VG. (Foto: SCANPIX)

Arbeiderpartiet størst på ny gallup

Etter tre måneder som leder for landets største parti, må Høyre-leder Erna Solberg seg slått av Jens Stoltenberg (Ap).

Arbeiderpartiet går frem med 3,3 prosentpoeng til 32,3 prosent, og er dermed klart størst på målingen.

Høyre ned fra toppen

Etter tre måneder på topp er ikke lenger Høyre størst på julimålingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Etter at de i juli fikk rekordtall på 32,5 prosent, som ville vært Høyres beste valg på 88 år, går partiet mest tilbake med 2,1 prosentpoeng til 30,1 prosent.

Se grafikk med alle tallene fra målingen nederst i artikkelen

– Det er viktig å være større enn Høyre. Hvem som blir størst vil avhenge av hvem som greier å mobilisere frem mot valget, sier parlamentarisk nestleder, Martin Kolberg (Ap) til tv2.no.

Et stortingsvalg i dag ville likevel gitt Høyre 54 mandater, mens de fikk 30 ved stortingsvalget i 2009.

LES OGSÅ: Ny TV 2-gallup: Beste tall for Høyre på 88 år

Bakgrunnstallene viser at Høyre har de mest lojale velgerne, samtidig som de henter mange nye velgere som stemte på andre partier. Andelen lojale Høyre-velgere har gått noe ned siden juni, samtidig som partiet henter litt færre velgere fra andre partier.

Bakgrunnstallene viser at Høyre ville blitt størst i Oslo og Akershus, og for første gang nord for Dovre.

LES OGSÅ: Erna drømmer om å bli størst

Sentrum på vippen

Også Fremskrittspartiet går litt tilbake på julimålingen med 1,1 prosentpoeng til 14,8 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere Frp-velgere som setter seg på gjerdet, mens andelen lojale Frp-velgere fra 2009 er lavere enn den var i juni.

Et valg i dag ville gitt Frp 26 mandater på Stortinget (- 15). Dermed glipper det helblå flertallet fra målingene både i mai og juni, og sentrumspartiene havner igjen på vippen.

mandatgrafikk gallup juli 2012
mandatgrafikk gallup juli 2012

KrF større enn Venstre

Kristelig Folkeparti er størst i sentrum med 5,6 prosent (+ 0,7). Partiet tar dermed et skritt bort fra sperregrensen, som de var farlig nær i juni.

Bakgrunnstallene for KrF viser at partiet mister færre tidligere velgere til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet enn de gjorde for en måned siden.

Venstre får 4,9 prosent (- 0,7). Det har dermed gått halvannet år siden partiet vært under sperregrensen på TNS Gallups målinger.

Bakgrunnstallene viser at Venstres velgere er mindre lojalitet enn de var i juni. Samtidig mister partiet noen flere velgere både til Arbeiderpartiet og Høyre.

Et stortingsvalg i dag ville gitt KrF 10 mandater (som i dag) og Venstre 9 (+ 7).

LES OGSÅ: Hareide vraker Stoltenberg

Arbeiderpartiet størst

Den siste TV 2-gallupen før sommerferien viser at Arbeiderpartiet har gjenvunnet posisjonen som landets største parti.

Med en fremgang på 3,3 prosentpoeng til 32,3 prosent, ville Arbeiderpartiet fått 58 mandater på Stortinget. Det er seks færre enn ved stortingsvalget i 2009.

– 32,3 prosent er et godt nivå og et strålende utgangspunkt foran det siste året før valget. Høyresiden er fortsatt sterk, men det er grunn til å merke seg at Frp ligger på et lavere nivå enn ved forrige valg, sier parlamentarisk nestleder, Martin Kolberg (Ap).

Bakgrunnstallene viser at to av tre velgere som stemte på Arbeiderpartiet i 2009 ville gjort det samme igjen. Det er noen flere enn i juni.

– Helblått flertall på noen målinger kan ha mobilisert tidligere Ap-velgere ned fra gjerdet, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

Fortsatt svarer en av seks som stemte på partiet i 2009 at de i dag ville ha stemt Høyre, men Arbeiderpartiet henter nå noen flere nye velgere enn for en måned siden.

LES OGSÅ: Ap-topp vil ha ingeniører inn i eldreomsorgen

Langt unna flertall
Audun Lysbakken (Foto: Håkon MosvolHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Audun Lysbakken (Foto: Håkon MosvolHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Den rødgrønne regjeringen er imidlertid langt unna flertall. SV får sin laveste oppslutning noensinne med 3,3 prosent (- 0,5). Dert ville vært partiets dårligste valg siden 1969 da partiet fikk 3,69 prosent, og ville sendt partileder Audun Lysbakken ut av Stortinget.

LES OGSÅ: Katastrofetall for SV på ny gallup

SV ville i dag bare fått inn et mandat på Stortinget, fra Oslo. Det ville også partiet Rødt, som får 1,8 (+ 0,5).

gallup juli 2012 (Foto: TV 2)
gallup juli 2012 (Foto: TV 2)

Etter å ha vært nær sperregrensen i forbindelse med jordbruksoppgjøret klatrer Senterpartiet opp igjen til 5,8 prosent (+ 1,0).

Sjekk alle historiske tall i partibarometeret

Bakgrunnstallene viser at velgerne fra 2009 er mer lojale. Mens det i juni tydet på velgerflukt til Høyre, er det denne gang Frp som henter flest velgere fra Senterpartiet.

– Det er kanskje et signal om at utskiftningene av statsråder har blitt godt mottatt av de velgerne som stemte på Senterpartiet i 2009, sier Kristiansen.

Et valg i dag ville gitt Senterpartiet 10 mandater (- 1).

De Grønne får 0,5 prosent (- 0,3), Kystpartiet 0,2, mens andre partier og lister får 0,5 prosent.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 964 personer i tidsrommet 25.–29. juni. 73,1 prosent av de spurte oppga partipreferanse.

Det er spurt om hvilket parti folk ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen, og hvilket parti de stemte ved stortingsvalget i 2009. Feilmarginen er +/- 1,2–2,4 prosentpoeng, størst for de største partiene.