Audun Lysbakken (Foto: Håkon MosvolHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Audun Lysbakken (Foto: Håkon MosvolHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Katastrofetall for SV på ny gallup

SV setter ny historisk bunnrekord på en fersk TV 2-gallup.

Partiet får rekordlave 3,3 prosent på julimålingen TNS Gallup har laget for TV 2. Det er den laveste oppslutningen til SV siden stortingsvalget i 1969. Den gang fikk SV 3,39 prosent og kom ikke inn på Stortinget. SV stilte til valg i alle fylker, unntatt Bergen, der de hadde fellesliste med NKP.

Lysbakken ut av Stortinget

Den nye bunnrekorden til SV på 3,3 prosent, er 0,5 prosentpoeng lavere enn oppslutningen i begynnelsen av juni.

– Det betyr at det rødgrønne flertallet ryker om vi havner der, men vi har en ambisjon om ikke å havne der, sier nestleder Inga Marte Thorkildsen (SV) til TV 2.

– Når snur det?

– Vi har is i magen, men dette er en påminnelse om hvor viktig det er at vi jobber systematisk, sier Thorkildsen.

Dersom det var stortingsvalg i dag hadde partiet bare fått et mandat på Stortinget, fra Oslo. Partileder Audun Lysbakken, som i juni bekreftet at han fortsatt vil stille til valg i Hordaland, hadde dermed vært langt unna å kapre mandat på Stortinget.

– Det er åpenbart at den redningsaksjonen som Audun Lysbakken skulle representere ikke fungerer. Han har ikke stanset fallet for SV, det ser snarere ut til at han forsterket det, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

Her finner du tallene for alle de andre partiene i juli-gallupen

Skulle bli Sosialistisk Folkeparti

SV har slitt med sammenhengende velgerflukt siden partiet gikk inn i den rødgrønne regjeringen i 2005.  I fjor høst gjorde SV sitt dårligste valg på 32 år. Partileder Kristin Halvorsen gikk av og Audun Lysbakken overtok som leder for det kriserammede partiet.

I sin første tale som SV-leder tegnet Lysbakken opp sin visjon for partiet.

– Jeg vil at SV skal bli et sosialistisk folkeparti. Jeg foreslår ikke at vi skal skifte navn, men være i stand til å gå i dialog med flere mennesker enn i dag og i stand til å bygge bredere allianser enn i dag, i stand til å erobre nytt rom i flere debatter enn i dag, sa Lysbakken.

LES OGSÅ: Lysbakken: – Fortsatt rødgrønn regjering

– En alvorlig situasjon
Ap-veteran Martin Kolberg nekter for at partiet
  har lagt en plan B for å kunne fortsette i regjering selv om de rødgrønne
  partiene ikke skulle få flertall i stortingsvalget neste høst. (Foto:
  NTB scanpix)
Ap-veteran Martin Kolberg nekter for at partiet har lagt en plan B for å kunne fortsette i regjering selv om de rødgrønne partiene ikke skulle få flertall i stortingsvalget neste høst. (Foto: NTB scanpix)

Knapt fire måneder etter at Lysbakken overtok roret i SV, er partiet lavere enn de noen gang har vært på meningsmålingene. I de rødgrønne samarbeidspartiene øker bekymringen.

– Det er en stor utfordring. Jeg vil ikke bruke ordet katastrofe, for da skriver du det, men det er en alvorlig situasjon som vi ser på med bekymring, sier parlamentarisk nestleder, Martin Kolberg (Ap) til tv2.no.

– Vi har snakket om katastrofe for SV siden de så firetallet på målingene. Når de nå nærmer seg tre prosent kan man nesten angre på de sterke ordene som er brukt tidligere. Dette er katastrofe for SV. De må nesten ha med i aftenbønnen, om de bruker det i SV, at de ikke er overvurdert på målingene, slik de ofte har vært, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

LES OGSÅ: Kriserammet SV på desperat jakt etter nye velgere

Under halvparten lojale

Tre av de fem siste målingene fra TNS Gallup har sendt SV under sperregrensen. Både juni- og julimålingen havner under streken på fire prosent, som er terskelen for å være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene på Stortinget.

– Vi er helt nye. Det er helt ny leder som er ute i pappapermisjon. Men vi er nødt til å jobbe veldig systematisk og hardt frem mot valgkampen neste år for å etablerte en oppfatning av hva SV kan bidra med, sier Inga Marte Thorkildsen.

Bakgrunnstallene viser at bare 44 prosent av velgerne som stemte SV ved stortingsvalget i 2009 sier at de ville ha gjort det samme i dag. I tillegg til at partiet mister mange tidligere velgere til Arbeiderpartiet, er det denne gangen også mange tidligere SV-velgere som oppgir «andre» partier og lister.

– Lysbakken representerer venstresiden i SV, men bakgrunnstallene tyder på at partiet under hans ledelse mister velgere også til venstre for seg, sier Kristiansen.

Tallene viser at SV står sterkere i hovedstadsområdet enn i resten av landet, men også her må de seg slått av Venstre.

Intervjuene i julimålingen tyder på at de unge velgerne er i ferd med å svikte SV.

Sjekk alle historiske tall i partibarometeret

Se videointervju med SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen (Reporter: Stål Talsnes):

625805