Når kvinnelige politikere er hovedpersoner i skandalene skrives det dobbelt så mange artikler, og mediedekningen av skandalen pågår lengre enn når mannlige politikere er i søkelyset.

Dessuten er tonen i mediedekningen mer tilgivende når menn er hovedpersoner.

Det kommer fram i doktorgradsavhandlingen til den svenske forskeren Tobias Bromander ved Linnéuniversitetet, melder Sveriges Radio.

– Ingen ulempe å være mann

Bromander har studert mediedekningen av 92 politiske skandaler på ulike nivåer mellom 1997 og 2010 i de store Stockholms-baserte avisene.

Analysen viser at når kvinner er huvedpersoner skrives det dobbelt så mange artikler som når menn er hovedpersoner. Dekningen av skandalene pågår også over lengre tid.

Tror du kvinner og menn behandles forskjellig? Si din mening nederst i artikkelen

– Det er i hvert fall ingen ulempe å være mann i en politisk skandale, sier han.

LES OGSÅ: - Skandaler rammer personer mer enn partier

Mer fokus på kvinner

Analysen viser også at medienes fokus er annerledes når kvinner er involvert i politiske skandaler.

Når kvinner er hovedpersoner ligger fokus på dem og på deres personlige ansvar, mens når menn er hovedpersoner så fokuseres det mer på selve hendelsen, heter det i doktorgradsavhandlingen.

Resultatene presenterteres under den svenske politikeruken i Almedalen, som har blitt den viktigste arenaen for politisk debatt i Sverige.

LES OGSÅ: Råkjørte i 80-sonen

– Person rammes mer enn parti

I Norge har valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU, skrevet flere artikler om skandaler i politikken.

– Først og fremst er det politikerne som begår overtramp som blir rammet. Karrieren blir skadelidende og i mange tilfeller stopper den helt opp. Partiene ser ut til å klare seg bedre. Velgerne skiller i stor grad mellom partiene og folk i partiene som bokstavelig talt blir «tatt med buksene nede», har Todal Jenssen tidligere sagt til tv2.no.

LES GJESTEBLOGGEN: Fordi ho er kvinne

(TV 2/NTB)