Fernando Torres (Foto: Gregorio Borgia/Ap)
Fernando Torres (Foto: Gregorio Borgia/Ap)

Se klassemålene fra Spanias historiske EM-triumf

Vant 4-0 mot Italia i EM-finalen, og ble første lag gjennom tidene med tre pokaler på rad.

Spania-Italia 4-0

Se høydepunktene i videovinduet øverst

De er blitt kritisert for å spille kjedelig fotball, men i EM-finalen mot Italia vartet Spania opp med angrepsspill i verdensklasse, og endte som soleklare vinnere med tidenes største seier i en EM-finale.

Ikke bare var disse sifrene historiske, men Spania er også det første laget i historien som har klart å vinne tre VM- og EM-turneringer på rad, med seier både i EM 2008, VM 2010 og nå EM 2012.

Presset høyt
Italia startet kampen med å presse Spania relativt høyt oppe på banen, noe som til dels stresset spanjolene til å spille feilpasninger.

Sergio Ramos tok kommandoen i duellen mot Mario Balotelli, for italienernes spissyndling fikk juling av Ramos i kampens første luftduell.

Spanjolene tok igjen på ufint vis like etterpå, da Xabi Alonso sendte høyreback Abate i bakken med en albue mot hodet.

Nydelig angrepsspill
Etter dette la Italia seg noe lavere på banen, noe som gjorde at kampens første gode avslutningsmulighet kom etter ti minutter, men skuddet fra Xavi gikk like over fra rundt 17 meter.

Dette var bare et forvarsel på det som skulle komme, for tre minutter senere lå ballen i nota bak Gianluigi Buffon.

David Silva var mannen som sørget for tidlig spansk jubel, etter et herlig forarbeid av Cesc Fàbregas, som løp gjennom på en perfekt stikkball fra Andrés Iniesta.

Fàbregas la ballen 45 grader tilbake til Silva som kom stormende mot mål, og som så mange ganger før i dette mesterskapet, ble målet satt inn med hodet.

David Silva header inn 1-0 til Spania mot Italia. (Foto: TV 2)
David Silva header inn 1-0 til Spania mot Italia. (Foto: TV 2)

Tidlig bytte
Italia ble tvunget til å gjøre endringer etter 20 minutter, da venstreback Giorgio Chiellini haltet av banen med en skade. Erstatteren var Federico Balzaretti, som hadde blitt vraket til finalen.

Like etterpå kunne nok en italiener endt opp på sykestua, for Gerard Piqués takling på Antonio Cassano var av den knallharde typen, og Spanias midtstopper ble belønnet med et gult kort.

Etter rundt en halvtime begynte Italia å ta mer initiativ, men skuslet vekk ballen altfor ofte med upresise pasninger på banens siste tredjedel.

Unntaket var de to mulighetene Antonio Cassano fikk, der han på den andre fyrte av et blytungt skudd fra over 20 meter, bare for å finne ut at Iker Casillas ikke lot seg overliste.

Helhjertet satsing
Fem minutter før pause fikk Italia seg en ny isende kalddusj, men kunne delvis takke seg selv på grunn av en forsvarslinje som tilsynelatende var totalt ute av stand til å spille motstanderen i offside.

Jordi Alba satset maksimalt, spurtet gjennom hele Italia-forsvaret fra sin dype posisjon, og mottok en perfekt stikker fra Xavi. Alene mot Buffon så venstrebacken ut som en toppspiss da han plasserte ballen rolig forbi sisteskansen.

Snytt for straffe
Cesare Prandelli valgte å gjøre ett bytte i pausen, og satte inn Antonio di Natale for navnebror Cassano.

Han markerte seg umiddelbart med en heading fra god posisjon, men avslutningen gikk godt over mål.

Enda nærmere mål kom Cesc Fàbregas like etterpå da han driblet seg forbi to mann og avsluttet med undersiden av foten, men Italia fikk ryddet opp og klarert.

Så var det også duket for litt dommerhjelp for Italia, for bare sekunder etter den forrige muligheten fikk Spania til en ny avslutning mot mål, men denne gangen smalt ballen i hånda til Bonucci, og Spania ble snytt for det som så ut som en ganske klar straffe.

Bonucci unnslapp straffespark etter denne handsen. (Foto: TV 2)
Bonucci unnslapp straffespark etter denne handsen. (Foto: TV 2)

Gigantisk Italia-sjanse
Nå skjedde det ting foran mål nesten hvert eneste minutt på Olympiastadion i Kiev, og den neste sjansen kom til Italia og innbytter Antonio di Natale.

Spissen fikk vende opp umarkert og kom alene mot Iker Casillas, men stjernekeeperen ryddet opp med bravur.

Trist sorti
Med halvtimen igjen av kampen måtte Innbytter Thiago Motta forlate banen med skade, bare tre minutter etter at han hadde kommet inn.

Uheldigvis for Italia var Motta den siste innbytteren de kunne benytte i kampen, og laget var derfor tvunget til å fullføre finalen med ti mann på banen.

Da ble oppgaven nøyaktig like vanskelig som den høres ut for Italia, som bare kunne håpe på å komme fra oppgjøret med æren i behold.

De asurblå ble stort sett liggende bakpå for å absorbere litt halvhjertede angrepsbølger fra Spania, uten at noen kunne klandre dem for det.

Torres med nådestøtet
Innbytter Fernando Torres ville ikke la italienerne reise hjem med bare to mål i sekken. Med sju minutter igjen av ordinær tid var Chelsea-spissen nådeløs da han ble spilt gjennom av Xavi, og trillet ballen rolig i hjørnet forbi Buffon.

Like etterpå kom kollegaen fra Stamford Bridge, Juan Mata, inn for Andrés Iniesta, og han og Torres kombinerte seg lekkert gjennom til sluttresultat 4-0, med Mata som avslutter.

– Det beste i historien
Erik Thorstvedt er fra seg av begeistring når han skal oppsummere kampen.

– Det vi har sett utpå her i dag er sannsynligvis det beste landslaget noensinne i verdenshistorien, sier den tidligere landslagskeeperen.

Og får støtte av Morten Langli.

– Dette var en maktdemonstrasjon fra A til Å, mener fotballeksperten.

Henning Berg har sympati for Italia, som gjennomførte en meget godt mesterskap, men som likevel reiser hjem som slakt.

– En skjønner at Italia er skuffet, men i dag tapte de for et mye, mye bedre lag, sier Berg.

Lagoppstilling Spania (4-3-3):
Iker Casillas - Alvaro Arbeloa, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi Hernandez, Sergio Busquets, Xabi Alonso - David Silva, Cesc Fabregas, Andrés Iniesta

Lagoppstilling Italia (4-1-3-2):
Gianluigi Buffon - Ignazio Abate, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini - Andrea Pirlo - Claudio Marchisio, Riccardo Montolivo, Daniele De Rossi - Antonio Cassano, Mario Balotelli

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk