Daglig beordrer irakiske domstoler flere titalls kvinner til å gjennomføre såkalte «jomfrusjekker» på klinikken Medical Legal Institute i Bagdad.

Som oftest blir kvinnene tvunget til å teste seg fordi ektefellene deres mistenker dem for ikke å ha vært jomfru på tidspunktet de ble gift.

Og dersom prøven skulle vise at kvinnen har hatt samleie også før ekteskapet, kan det i verste fall få henne drept, skriver nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Al-Qaida: Norsk terrorist skal bombe passasjerfly

– Dersom prøven viser at kvinnen ikke var jomfru, og hun ikke allerede har fortalt mannen sin om det, er det ingen lover som beskytter henne, sier advokat Ali Awad Kurdi.

Forventet blod på lakenet

Legen Sami Dawood, som arbeider på klinikken som utfører «jomfrusjekkene», forteller til AFP at det tidligere var vanlig i Irak at kvinner måtte bøte med livet dersom det ikke var blod på lakenet etter bryllupsnatten.

LES OGSÅ: Sykehuset: – Babyen kommer til å klare seg

– Menn flest forventet å se blod på sengetøyet morgenen etter bryllupsnatten. Dersom det ikke var blod der, tolket de det som at kvinnen ikke var jomfru. Dette viser at kunnskapene om sex lenge har vært dårlige i Irak, sier Dawood.

Søker svar i retten

Men selv om kunnskapene har blitt bedre med årene, er det fremdeles viktig for den jevne iraker å vite om kvinnen har bevart uskylden frem til bryllupsnatten.

LES OGSÅ: Flyktninghjelpen vil ikke ha væpnete vakter

I dag søker stadig flere menn derfor svar via domstolene, som igjen kan beordre medisinske prøver utført ved tvang.

Skulle prøven vise at kvinnen ikke var jomfru, må familien hennes i første rekke forære mannen penger og dyre gaver.

Ifølge direktør for Medical Legal Institute, Munjid al-Rezali, starter det hele med at mannen mistenker kvinnen for tidligere å ha vært sammen med andre menn.

– Saken tas så opp i retten, som bestiller en prøve – og tvinger kvinnen til å gjennomgå «jomfrusjekken», sier al-Rezali.

LES OGSÅ: 17 døde og 45 skadet i angrep mot to kirker i Kenya

Selve undersøkelsen foregår i et lite rom uten vinduer der tre leger, hvor minst en selv skal være kvinne, undersøker kvinnen grundig mens hun ligger stille på et bord. Resultatet av prøven blir så vurdert av to andre leger.

– I strid med menneskerettene

Politisk rådgiver for Amnesty International, Marianne Mollmann, sier til AFP at prøvene strider mot menneskerettighetene.

LES OGSÅ: Bestemor måtte gi opp svømmestunt

Hun mener det er prinsipielt galt å tvinge kvinner til å gjennomføre en medisinsk undersøkelse de ikke ønsker eller har behov for.

Direktør Liesl Gerntholtz i Human Rights Watch sin avdeling for kvinnerettigheter er enig.

– Regjeringen i Irak bør så fort som mulig få en slutt på denne praksisen. Måten prøvene gjennomføres på er nedverdigende, smertefulle og skremmende, sier Gerntholtz.