Fire mennesker, hvorav en nordmann, er fremdeles savnet etter angrepet mot en hjelpekonvoi inne flyktningleiren Dadaab i Kenya, på grensen til Somalia fredag.

Få savnede hjem i trygghet

Flyktninghjelpen har gjennom hele søndag sittet i krisemøter. Klokken 15.00 redegjorde de for situasjonen rundt de savnede.

Fremdeles vi de imidlertid ikke si noe mer om identiteten til de savnede av sikkerhetshensyn, sier informasjonssjef i Flyktninghjelpen Rolf Vestvik på pressekonferansen.

– Alle de fire savnede er internasjonale ansatte i flyktinghjelpen, sier generalsekretæren i flyktningehjelpen Elisabeth Rasmusson.

Flyktinghjelpen jobber nå med ett hovedfokus.

– Vi skal lokalisere de savnede og få dem hjem i trygghet.

Tre mennesker ble skadd i angrepet fredag. En av dem, en Somalisk sjåfør ble drept i angrepet, men to andre er skadd, men stabile.

LES OGSÅ: Savnede kan være på vei til Somalia

Angrep med maskingevær på «trygg vei»

Angrepet skjedde klokken 11.30 lokal tid da et ukjent antall menn med maskingevær gikk til angrep mot bilkolonnen til hjelpemannskapene fra Flyktninghjelpen.

Vestvik sa søndag formiddag at de ikke hadde væpnede vakter i Dadaab-leiren under angrepet, og at de heller ikke ønsker å bruke våpen.

Søndag formiddag kom generalsekretæren i flyktningehjelpen Elisabeth Rasmusson tilbake til Norge. Rasmusson var med i bilkolonnen som ble angrepet, men var ikke blant dem som ble såret eller forsøkt kidnappet.

På pressekonferansen forteller Rasmusson om sin opplevelse av angrepet.

– Vi kom kjørende, min bil var det midterste av tre. På venstre side ser jeg noen menn komme løpende fra venstre side med gevær i hendene, sier generalsekretæren.

Mennene begynte å skyte mot bilene.

– Vi skjønte vi måtte komme oss unna. Sjåføren rygget bilen så fort han kunne, mens vi dukket for ikke å bli skutt. Han fikk etter ett stykke snudd bilen, kjørt av veien og vi kom oss til en lokal politistasjon.

Der fikk generalsekretæren og de andre i bilen etterhvert vite at de to andre bilene var forsvunnet.

– Vi fikk også vite at en kollega var drept.

Tett kontakt med myndighetene

Rasmusson forteller at hun siden angrepet har vært i tett kontakt både med FN og Kenyanske myndigheter.

Hun påpeker at det er viktig at de savnede ikke blir fraktet ut av Kenya.

– Så lenge de er i Kenya er det større sjanse for at de savnede blir frigjort, i motsetning til om kidnapperne klarer å komme over grensen til Somalia, da er det mye vanskeligere.

Generalsekretæren utdyper at de på næværende tidspunkt ikke kan si hvor de savnede befinner seg.

En keyansk hjelpearbeider som ble skadet i angrepet i Kenya blir evakuert fra flyktningleiren i Dadaab. Bildet er tatt fredag. (Foto: STR/Ap)

– Det har vært en strøm av informasjon siden fredag, noe informasjon tyder på at gruppen er i Kenya, annen tyder på at de er i Somalia, mens en tredje informasjon sier de er på et annet område i Kenya.

Hvilken tilstand de savnede er i har de ingen informasjon om.

– Vi har ingen indikasjon på at de savnede er skadet. Vi har heller ingen indikasjon på hva som har skjedd med dem, sier Rasmusson.

Angrep sjåførene

Generalsekretæren foreller at gruppen gikk til angrep på sjåførene.

– Alle sjåførene ble skutt. De ville ta ut sjåførene, og de to som kjørte de andre bilene ble dumpet på bakken.

Som Vestvik sa tidligere søndag, påpeker også Rasmusson at å være bevæpnet i leiren ikke er noen garanti for sikkerheten.

– Området inne i leiren anses som trygt. Vi hadde ingen grunn til å være bevæpnet.

Prosessen videre blir å samle inn mer informasjon og få denne kryssjekket. Først når informasjonen blir bekreftet vil Flyktninghjelpen gå ut med noe av det.

Rasmusson sier hun ikke på stående fot kan se noen sammenheng til angrept i Kenya tidligere søndag hvor to kirker ble angrepet med granater.