STØTTER PRINSESSEN: Dronning Sonja forteller til Bergens Tidene at hun støtter sin datter fullt og helt og at hun også har opplevd englevakt.
STØTTER PRINSESSEN: Dronning Sonja forteller til Bergens Tidene at hun støtter sin datter fullt og helt og at hun også har opplevd englevakt.

Dronning Sonja: – Märtha er en av dem som har godt utviklede evner

Dronningen støtter sin datter og sier hun selv har opplevd englevakt.

For ikke lenge siden kom det fram at Märtha Louise tar med seg familien og flytter til England.

Her hjemme i Norge har prinsessen fått mye kritikk for sin Engleskolen som hun driver sammen med Elisabeth Samnøy, englebøkene og sine uttalelser om å prate med engler.

I 2002 ga prinsessen offisielt avkall på tittelen Kongelig Høyhet da hun ble selvstendig næringsdrivende.

Onsdag fyller dronning Sonja 75 år og i forkant av dette har Bergens Tidende tatt en lengre prat med dronningen da hun gikk på skitur på Finse.

Les også: – Slik støtter vi hverandre

Har selv opplevd englevakt

Til avisen forteller dronning Sonja at hun støtter sin datter fult ut hva det gjelder Engleskolen og datteren tro.

Videre sier dronningen at hun forstår at folk reagerer, men at folk burde bli mer aksepterende rundt andre menneskers tro.

– Jeg skjønner godt at noen reagerer. Men å avvise alt hun står for, det blir for hardt igjen. Vi vet jo ikke hvem som har rett til slutt. Vi må være åpne for at ting kanskje er annerledes enn vi tror. Märtha er en av dem som har godt utviklede evner. Jeg har det ikke. Men likevel må man respektere at andre mennesker er annerledes, og har andre evner. Tenk bare på heksene som ble brent på bålet fordi de trodde at jorden var rund, sier hun til BT.

Dronning Sonja forteller også at hun selv tror på englevakt rundt oss mennesker.

– Jeg tror det er mer mellom himmel og jord enn det vi ser, og jeg tror det er ting som er forutbestemt. Selv om det ikke er engler i englefasong, tror jeg vi har englevakt, noen som holder en hånd over oss, sier hun.

Noe hun selv også har opplevd.

– Ja, det har jeg. Det tror jeg de fleste har.

Les også:Mette-Marit får hard kritikk for åndelig veiledning

Ikke første gang

Kongehusekspert Kjell Arne Totland forteller til «God kveld Norge» at kongefamilien igjennom lang tid har vist sin støtte til deres to barn.

– Kongeparet har alltid vært en god støtte for sine barn – og oppdratt dem til å tro på seg selv og ta egne valg. Og de har tatt dem i forsvar når det har blåst rundt dem. Dette betyr ikke alltid at de ser ting helt likt – eller er helt enige med dem i alt. Men de vil at barna skal vite at de alltid har deres kjærlighet og støtte i sine valg. Dette har kong Harald også sagt tydelig ved et par anledninger, forteller Totland.

totland (Foto: Privat)
totland (Foto: Privat)

Totland kan også fortelle at dronningen ofte har uttalt seg om Märthas engler, og at hun hele tiden har vært åpen for datterens evner.

– Dronning Sonja har også tidligere uttalt seg om Marthas engler – og sagt at hun tror det er mer mellom himmel og jord enn vi kan forstå, men at hun ikke selv har opplevd engler på samme måte som datteren. Når Sonja sier at hun selv har hatt englevakt, tror jeg hun sikter til den mer overførte betydningen av ordet, og at hun føler det er noen som passer på henne og hjelper henne – en følelse vi vel alle kan ha til tider.

Les også: Engledronningen: – Jeg snakker med Märthas engler

– Burde gjøre som Märtha

Det er ikke bare den norske prinsessen som har fått kritikk for sin oppførsel av media.

Også den svenske prinsessen Madeleine har tidligere fått kritikk etter at hun rømte til New York etter det dramatiske bruddet med forloveden Jonas Bergström i 2010. Og at hun etter dette har vært et sjeldent syn under kongelige arrangementer i Sverige.

Den svenske hoffeksperter, Catarina Hurtig, har tidligere fortalt til «God kveld Norge» at hun synes Madeleines oppførsel er uhørt og har vært svært kritisk til prinsessens prioriteringer.

Hurtig, mente at prinsesse Madeleine burde gjøre som prinsesse Märtha Louise for å bli mer populær hos folket.

– Märtha Louise er en pioneer i mine øyne. Hun er en moderne kongelighet som ikke er tronfølger. Hun fortstått selv at om hun skal tjene sine penger på noe som dessuten er uvanlig for kongeligheter, hennes engleskole, så er det ingenting norske skattebetalere skal lide av om de ikke tror på engler, sa hun.

Les mer: – Prinsesse Madeleine er en bortskjemt drittunge

Mer åpenhet

Totland forteller at sammenlignet med andre kongefamilier har muligens den norske kongefamilien vært mer åpne om sin støtte rundt barna enn hva andre kongehus har.

– Kong Harald og dronning Sonja har nok kanskje vært mer åpen om sin støtte til barna og respekt for deres valg enn andre kongelige foreldre – og det beundrer jeg dem for. Men jeg tror nok det i kongefamilien som i andre familier også har vært heftige diskusjoner på kammerset til tider, avslutter Kongehuseksperten.

Les også: Märtha Louise: – Jeg syntes synd på meg selv for at jeg måtte være i media