STORE ØDELEGGELSER: I Jemen har Al-Qaida aktiviteten økt siden Osama bin Laden ble drept i mai i fjor. (Foto: NTB Scanpix)
STORE ØDELEGGELSER: I Jemen har Al-Qaida aktiviteten økt siden Osama bin Laden ble drept i mai i fjor. (Foto: NTB Scanpix)

Al-Qaida: Norsk terrorist skal bombe passasjerfly

Ifølge den engelske avisen Sunday Times skal en norske rekrutt utføre et planlagt terrorangrep i oppløpet mot London-OL.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Al-Qaida planlegger å bruke sin norske rekrutt til et angrep på et amerikansk passasjerfly, skriver avisen.

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået AP at en nordmann var ferdig utdannet og klar til å angripe Vesten.

Terrortrent i Jemen

Den norske konvertitten som skal ha fått opplæring i terrorisme i Jemen, trolig er utvalgt til å gjennomføre det planlagte angrepet i oppløpet mot OL i London denne sommeren. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal i lengre tid ha overvåket den terrortrente nordmannen.

Ifølge Sunday Times er det etterretningstjenester som er kilde til opplysningene.

«Den norske rekrutten går under det islamske navnet Muslim Abu Abdurrahman. Han skal være i 30-årene og har et rent rulleblad», skriver avisen.

Det planlagte angrepet skal ikke være et konkret angrep mot OL-arrangementet i London, som starter 27. juli. Det eneste som knytter terrorplanene til OL er tidsperspektivet, altså at angrepet skal være i ferd med å skje. Ifølge britisk etterretning skal målet for angrepet være amerikanske fly.

Konvertert til islam

Ifølge Sunday Times konverterte han til islam i 2008, ble raskt radikalisert og reiste deretter til Jemen der han tilbrakte flere måneder for å gjøre ferdig sin trening hos Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

Han var trolig i Azzan i det sørlige Jemen, som har vært AQAPs hovedkvarter, inntil forrige måned da han forflyttet seg til Dammaj mot grensa til Saudi-Arabia.

JEMEN: En al-Qaida logo er satt opp i byen Jaar i Jemen. Bildet er tatt 15. juni, 2012. (Foto: Hani Mohammed/AP)

Ifølge VG skal nordmannen fremdeles oppholde seg i Jemen. Det er ikke ulovlig å delta på treningsleire, og derfor er PST avhengig av bevis for rekruttering til terror eller konkret planlegging av terrorangrep for å kunne pågripe nordmannen.

Britisk etterretning vil ifølge Sunday Times ikke si noe mer om terrorplanene, verken når det gjelder mål, tidsperspektiv eller hva som gjøres for å avverge angrepet.

Fordi etterretningstjenesten holder kortene tett til brystet er det derfor også uvisst hvordan opplysningene har kommet fram.

Vil verken bekrefte eller avkrefte

Mens Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger med på eventuelle terrortrusler i Norge, er det Etterretningstjenesten (E-tjenesten) som har ansvaret for å følge med på terrorvirksomhet utenfor Norges grenser.

– Det vi gjør er å følge med på grenseoverskridende terrorisme. Vi kan ikke gå inn på og kommentere enkeltsaker, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til NTB.

Myhre som søndag morgen selv ikke hadde lest artikkelen i Sunday Times, vil verken bekrefte eller avkrefte om E-tjenesten er informert om de angivelige planene om et angrep.

Frykter vestlige terrorister

Heller ikke PST, FBI eller CIA ønsker å kommentere opplysningene vedrørende nordmannen.

På generelt grunnlag sier PST at de er bekymret for økt terroraktivitet.

Både britiske og amerikanske etterretningskilder har lenge fryktet at vestlig ungdom som konverterer til islam skal brukes i terrorhandlinger, i og med at de lettere kan bevege seg gjennom strenge sikkerhetskontroller ved flyplasser i Europa og USA. De har også færre visumrestriksjoner.

Økt terroraktivitet

Siden Osama bin Laden ble drept i mai i fjor har terrornettverkets innflytelse i Afghanistan og Pakistan vært på retur, mens aktiviteten har økt i andre land, deriblant Jemen.

Terrorforsker Brynjar Lia sa til TV 2 tidligere i uken at første del av terrortreningen er vanlig våpenopplæring.

– Men så får de også etter hvert mer spesialisert trening i ferdigheter som dokumentforfalskning, motstå avhør, konstruere bomber og så videre.

(TV 2 / NTB)

I JEMEN: Den terrortrente nordmannen skal fremdeles oppholde seg i Jemen.