Det er også oppnådd enighet om at det er behov for at partene i konflikten tar tydelige og irreversible skritt i overgangsfasen, som skal foregå etter en klar tidsramme, ifølge Annan.

Han sier at både personer fra regimet til Syrias president Bashar al-Assad og fra opposisjonen kan sitte i overgangsregjeringen. Den skal dannes ved gjensidig samtykke mellom partene.

Verdens stormakter, som lørdag var samlet til Syria-møte i Genève, er dessuten enige om at det er et behov for grunnlovsreformer og krav om frie og rettferdige valg i Syria.

Kofi Annan er spesialutsending for Syria for FN og Den arabiske liga.

Annan sier han håper å se virkelige resultater av overgangsprosessen innen et år. Han understreker at han forventer at partene i konflikten vil samarbeide.

Her er Assads hensynsløse dødsskvadron

Russland og Kina stiller krav

Det viktigste punktet i stormaktenes avtale om Syria er at de ikke forsøker å påtvinge landet en prosess utenfra, ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han sa seg lørdag kveld strålende fornøyd med utfallet av Syria-møtet i Genève.

Det er ingen betingelser for Syrias overgangsprosess og ikke noe forsøk på å holde noen grupper utenfor, slo Lavrov fast.

Også Kina understreket at overgangsprosessen nå må bli akseptert av syrerne og ikke bli påtvunget landet utenfra.

– En plan for en politisk løsning i Syria-spørsmålet kan bare være syriskledet og akseptabel for de relevante partene i Syria. Utenforstående kan ikke fatte beslutninger for det syriske folket, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

Lavrov anklaget dessuten den væpnede opposisjonen i Syria for å provosere syriske regjeringsstyrker konstant, og han la til at den forsøker å fremprovosere en voldsspiral og oppildne til sekterisk hat.

Han slo også fast at det er fullstendig uakseptabelt å nekte Røde Kors og Røde Halvmåne adgang til å evakuere syrere, og ga opposisjonen skylden for dette.

Fant forkullet mor med to babyer i armene

Kampene nærmer seg Damaskus

Det har den siste uken vært harde sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere i Douma, som ligger bare 15 kilometer fra Syrias hovedstad Damaskus.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights oppfordrer Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Syrias Røde Halvmåne til å sende medisinsk hjelp til Douma.

– Sikkerhetsstyrker har tatt kontroll over hovedsykehuset i Douma. Det finnes ikke leger i byen, til tross for at flere titalls sårede trenger umiddelbar hjelp, sier opposisjonsgruppen.

Den sier Douma opplever en «katastrofal humanitær situasjon» siden byen siden 21. juni har vært gjenstand for en brutal militæroperasjon fra myndighetene.

– Over hundre familier er igjen i byen. De er ute av stand til å flykte og tvunget til å søke tilflukt i beskyttelsesrom. (©NTB)